Kosárlabda

2020.05.02. 08:00

Fürész Emőke büszke a Szolnokon elért sikereire

A 2003–04-es évad a szolnoki női kosárlabda minden idők legeredményesebb szereplését hozta. Az Európa-kupában és a magyar bajnokságban egyaránt a döntőig jutott a MÁV-Coop SE csapata. A Magyar Kupa küzdelmeiben már nem érte be a csapat az ezüstéremmel. Napra pontosan tizenhat évvel ezelőtt, 2004. május 2-án, az emlékezetes szegedi fináléban két ponttal legyőzte a soproni együttest, elhódítva ezzel a kupagyőzelmet.

Varga Csaba

Fürész Emőke kezében a Magyar Kupa serlege, mindez napra pontosan tizenhat esztendeje történt Szegeden

Fotó: MTI/Németh György

Menetelt a szolnoki hölgycsapat 2004-ben, előbb a második számú nemzetközi kupasorozatban, az Európa-kupában jutott be a legjobb négy közé, az isztambuli fináléban azonban alulmaradt az orosz Szentpétervárral szemben, mindez április első hétvégéjén történt. Rá egy hónapra Szegeden a Magyar Kupa négyes döntője várt Tapodi Péter vezetőedző tanítványaira, akik a május elsejei elődöntőben 66–58-ra verték a Diósgyőrt, míg a másik párban a Sopron a Szegedet győzte le 77–62-re. Másnap játszották a döntőt az Újszegedi Sportcsarnokban.

Fürész Emőke kezében a Magyar Kupa serlege, mindez napra pontosan tizenhat esztendeje történt Szegeden
Fotó: MTI/Németh György

– Jómagam is meglepődtem, amikor a kezdés előtt azt láttam, hogy tömve vannak a lelátók szolnoki szurkolókkal – emlékezett vissza Bernáth András, aki abban az időszakban szakosztályvezetőként dolgozott a szolnoki klubnál. – Egy biztos, hullámzó mérkőzést játszottunk egy nagyon jó soproni csapattal. Egy picit megijedtünk, amikor a harmadik negyedben elmentek nyolc ponttal, szerencsére a lányok összekapták magukat, és a hajrában már náluk volt az előny. Hihetetlenül izgalmas, egylabdás meccsen sikerült nyernünk.

– Akkor is igazi csapatként játszottak a lányok, Tapodi Péter edző (sajnos 2013-ban tragikus autóbusz-balesetben elhunyt – a szerk.) kiváló szakember volt, és nagyon értett a lányok nyelvén. Csodás tavaszi menetelést produkáltunk. Három döntőt játszottunk, közülük egyet nyertünk meg, miénk lett a Magyar Kupa, és ezzel történelmet írtunk.

A történelmi sikerben óriási részt vállalt a MÁV-Coop csapatkapitánya, Csákány Emőke, akit azóta már Fürész Emőkének hívnak. Azt tudni kell, hogy a válogatott játékost mandulabetegsége miatt gyógyszerezni kellett, ennek ellenére vállalta a fellépést a meccseken.

Mint ahogy Bernáth András mondta: – Emő erős egyéniség, meghatározó személyiség, igazi csapatkapitánya volt együttesünknek.

Fürész Emőke hosszú évek óta Szegeden él családjával, a férje az egykori kiváló vízilabdázó, Varga Péter. – Most a három lányunkat irányítom, bőven van feladat velük, nem unatkozom – mondta Emőke.

– Jó szívvel emlékszem a Szolnokon eltöltött másfél évre. Mint ahogy Tapodi Peti mondta, aki sajnos már nincs közöttünk, egy szezonon belül három döntőben játszottunk, és ez keveseknek adatik meg pályafutásuk során. Nekem szerencsére megadatott mindez, a kupagyőzelmet pedig soha nem felejtem el. Micsoda ünneplés volt Szegeden, meg utána Szolnokon százak éltettek bennünket.

További önbizalmat adott a kupasiker, mert azt követően a bajnoki elődöntőben is legyőztük a Sopront. Sajnos a fináléban nem bírtunk a Péccsel, de lehet mondani, hogy emlékezetes, csodás évadot zártunk a Szolnokkal. Amikor később a Diósgyőrrel, majd a Szegeddel a Tiszaligeti Sportcsarnokban játszottunk, mutattam társaimnak a Magyar Kupa-győzelmünket jelképező, a palánk mögött kifeszített zászlót – erre vagyok a legbüszkébb.

 

A kupadöntő jegyzőkönyve

Szolnoki MÁV-Coop SE—Euroleasing-Orsi Sopron 76–74

(23–19, 19–26, 22–15, 12–14)

Újszegedi Sportcsarnok, 1500 néző.

Vezette: dr. Valovics, Bodnár.

MÁV-COOP: Djelmis 7, CSÁKÁNY 15/3, Hibbert 9/3, PAPP 23, FARMER 12/3. Csere: Englert 6, Perovics 4. Edző: Tapodi Péter.

SOPRON: Bielikova 9, KOVA­CSEVICS 24/3, Horváth Zs. 4, Vajda 10/6, VESEL 14.

Csere: Honti 4, Seres 9/9. Edző: Natalia Hejková.

Az eredmény alakulása. 5. perc: 15–9, 15. p.: 31–30, 25. p.: 50–55, 35. p.: 70–66, 38. p.: 73–72.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában