Kvalifikáció

2020.07.27. 09:30

Egy év múlva rendezik meg az olimpiát, de még sok a bizonytalanság

Ha minden igaz, jövő ilyenkor már javában zajlanak a tokiói olimpia küzdelmei. Mint tudjuk, nehezen indul be a sportélet a világjárványt követően, mi azonban a Nemzeti Sport segítségével igyekszünk körülnézni, hogy sportolóink, köztük a Szolnok megyei versenyzők miként és mely sportágakban szerezhetnek kvalifikációt az ötkarikás játékokra.

Munkatársainktól

A szolnoki Simon Béla (elöl), Juhász Adrián evezőpáros Tokióban is vízre tenné hajóját

Forrás: MTI

Fotó: Martin Divisek

Asztalitenisz

A nemzetközi szövetség még „nyűglődik” az új versenyrendszeren. Női csapatunk már kvalifikálta magát az olimpiára, ezzel egyetemben megvan az egyéniben a két női egyes indulás lehetősége is. Férficsapatunk ugyan elszállt, de egyesben és főként vegyes párosban van sansz a ranglistáról kijutni az olimpiára. De hogy hogyan? Az még a jövő zenéje. A Szolnok megyei kötődésű játékosok közül Ecseki Nándor és Szudi Ádám egyesben, míg az utóbbi Pergel Szandrával az oldalán vegyes párosban is kiharcolhatja a tokiói részvételt.

Atlétika

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség a napokban véglegesítette új kvalifikációs rendszerét, amely szerint december elsejétől lehet újra szinteket teljesíteni, és a világranglistáról is ki lehet jutni a japán fővárosba. Eddig öt magyar atléta tudhatja már magát Tokióban, 2021. június 29-ig még jó néhányan csatlakozhatnak a magyar delegációhoz. A Szolnoki MÁV SE atlétái közül Rivasz-Tóth Norbert (gerelyhajítás) és Boros Bence (200 m síkfutás) esélyes a kvótaszerzésre.

Rivasz-Tóth Norbert
Fotó: MTI

Birkózás

Eddig négy kvótával rendelkezik Magyarország, amelyek nem személyre szólóak ugyan, de a hazai szövetség döntése szerint az indulhat Tokióban, aki megszerezte azokat. Tehát Sastin Marianna (női 62 kg), Lőrincz Tamás (kötöttfogású 77 kg), Lőrincz Viktor (kötöttfogású 87 kg) és Muszukajev Iszmail (szabadfogású 65 kg) indulása biztosnak tűnik a 2019-es vb-eredmények alapján. Jövőre a március közepi budapesti európai kvalifikációs versenyen, majd egy hónappal később a szófiai világkvalifikációs tornán lehet kiteljesíteni az indulói névsort.

Cselgáncs

A Nemzetközi Cselgáncsszövetség (IJF) még nem tette közzé új versenyrendszerét, így csak az biztos (illetve dehogy biztos), hogy a novemberi prágai Európa-bajnokságon lehet elkezdeni gyarapítani a pontokat, előrébb lépegetni a ranglistán. Eddig hat versenyzőnk: Ungvári Attila, Tóth Krisztián, Cirjenics Miklós, Csernoviczki Éva, Pupp Réka és a szolnoki kötődésű Karakas Hedvig áll kvótás helyen, illetve egy dzsúdósunk (Szabó Frigyes) kontinentális szabadkártyás pozícióban, de remélhetőleg a jövő évi rajtra bővül a lista, méghozzá Özbas Szofi és Gőz Roland nevével.

Özbas Szofi (kékben)
Fotó: MTI

Evezés

A nagy hagyományokkal bíró sportágban 14 versenyszámban 64–64 férfi- és hölgyversenyző teszi vízre majd hajóját. A sportág nemzetközi szövetsége majd július 31-én dönt az október 9–11. között tervezett poznani Eb sorsáról. A továbbiakban a jövő májusi luzerni világkupán lehet kvótát szerezni, amelyre három szolnoki evezős, Furkó Kálmán és Juhász Adrián, valamint a harmadik olimpiájára készülő Simon Béla tűnik a legesélyesebbnek.

A szolnoki Simon Béla (elöl), Juhász Adrián evezőpáros Tokióban is vízre tenné hajóját
Fotó: MTI

Kajak-kenu

Májusban a magyar szövetség a szegedi Maty-éren rendezi meg az európai olimpiai pótkvalifikációs versenyt, amelyen a magyar versenyzők még K–2 1000, C–2 1000 méteren, illetve a nőknél C–1 200 méteren szerezhetnek kvótákat. A nemzetenkénti összes kvótából (18) 13 már zsebben van, férfi kajakban még egy indulói hely hiányzik, hogy az ötből hat legyen. Szeged után még egy világkupát rendez az ICF az oroszországi Barnaulban, ahol minden egyes versenyszámban kiosztanak még egy-egy kvótát, így ha a pótkvalifikáción a magyarok nem tudják begyűjteni a maximális kvótaszámot, itt még lesz esély rá. Két szolnoki kajakos, Bodonyi Dóra és Gál Péter is esélyes a tokiói részvételre.

Ökölvívás

Idén tavasszal esett meg az a faramuci helyzet, hogy a koronavírus-járvány megszakította a londoni kvalifikációs viadalt, amelyen Fodor Milán (63 kg) mindössze egy meccsre volt a kvótától. Egy lengyel öklöző ellen lép majd szorítóba jövő márciusban, így élete leghosszabb olimpiai kvalifikációján vesz részt. Mi, magyarok egy kvótával rendelkezünk (Gálos Roland, 57 kg), Fodor mellett még Pribojszki Katának van lehetősége a tokiói szereplés kiharcolására. Az európai kvalifikációs torna mellett még egy világkvalifikációs tornát rendez a NOB, amelynek helyszíne Párizs lesz.

Kézilabda

Női kézilabdában március 19. és 21. között Győr lesz a házigazdája az olimpiai selejtező 2. csoportja küzdelmeinek. A rendező magyarok az oroszokkal, a szerbekkel és az ázsiai selejtezőcsoport harmadik helyezettjével küzd majd meg. A tornáról az első két helyezett jut el Tokióba. A férfiak esetében már matematikai esély sincs arra, hogy kvalifikálja magát csapatunk, igaz, a koronavírus-járvány miatt az a furcsa helyzet állt elő, hogy a soron következő Európa-bajnokság eredménye nem számít már bele a tokiói „elszámolásba”, csak az azt követő európai kvalifikációs tornák, amelyeken azonban már nem indulhatnak a mieink az eddigi szereplésük miatt.

Háfra Noémi kapura lő
Fotó: MTI

Vízilabda

Eddig mindössze egy válogatottunk, a januárban Európa-bajnoki címet szerző férfivízilabda-csapat kvalifikálta magát a tokiói játékokra. A Szolnoki Dózsa soraiból a két Eb-győztes, Nagy Viktor és Angyal Dániel is ott lehet Tokióban. A hölgyeknél még egy olimpiai kvalifikációs tornát rendeznek az eredeti helyszínen, Triesztben, de hogy a harmadjára megjelölt januári időpont lesz-e a végső, azt most még senki sem látja. Azt azonban igen, hogy a tornán az első két hely valamelyikén kell végezni ahhoz, hogy lányaink utazhassanak Japánba, a két helyre a mieink mellett Hollandia, Görögország és Olaszország jelentkezik be jó eséllyel, ha más futna be, az nagy meglepetés lenne.

Az atlétikától kezdve a birkózáson és a labdajátékokon át az úszásig – jelenlegi kvótáink (nyolcvan darab)

ASZTALITENISZ (3): nők, egyes és csapat.

ATLÉTIKA (5): Gyurátz Réka (kalapácsvetés), Halász Bence (kalapácsvetés), Krizsán Xénia (hétpróba), Márton Anita (súlylökés), Kácser Zita (3000 m akadály).

BIRKÓZÁS (4): Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 77 kg), Lőrincz Viktor (kötöttfogás, 87 kg), Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg), Sastin Marianna (62 kg).

KAJAK-KENU (13): öt férfi kajakos, hat női kajakos, két női kenus.

KERÉKPÁR (1): férfi – mezőnyverseny.

NYÍLT VÍZI ÚSZÁS (1): Rasovszky Kristóf (10 km).

ÖTTUSA (2): Demeter Bence, Kovács Sarolta.

SPORTLÖVÉSZET (3): Major Veronika (pisztoly), Mészáros Eszter (légpuska), Péni István (puska).

TORNA (1): egy női versenyző (Kovács Zsófi vagy Schermann Bianka).

ÚSZÁS (25): Békési Eszter (200 m mell), Bernek Péter (400 m vegyes, 200 m vegyes), Biczó

Bence (200 m pillangó), Bohus Richárd (100 m hát), Burián Katalin (200 m hát), Cseh László (200 m vegyes, 200 m pillangó, 100 m pillangó), Gyurta Gergely (400 m vegyes, 1500 m gyors), Holló Balázs (400 m vegyes), Hosszú Katinka (200 m gyors, 400 m gyors, 100 m hát, 100 m pillangó, 400 m vegyes, 200 m vegyes, 200 m pillangó, 200 m hát), Jakabos Zsuzsanna (200 m pillangó), Kalmár Ákos (1500 m gyors), Kapás Boglárka (1500 m gyors, 400 m gyors, 200 m pillangó), Kenderesi Tamás (200 m pillangó), Késely Ajna (1500 m gyors, 800 m gyors, 400 m gyors), Kozma Dominik (200 m gyors), Lobanovszkij Maxim (50 m gyors), Mihályvári-Farkas Viktória (1500 m gyors), Milák Kristóf (100 m pillangó, 200 m gyors, 200 m pillangó), Németh Nándor (100 m gyors), Szabó Szebasztián (100 m gyors, 100 m pillangó), Szilá­gyi Liliána (200 m pillangó), Telegdy Ádám (200 m hát), Verrasztó Dávid (400 m vegyes), Zombori Gábor (400 m gyors), 4×100 méteres férfi gyorsváltó, 4×100 méteres férfi vegyes váltó, 4×200 méteres női gyorsváltó, 4×100 méteres vegyes váltó.

VITORLÁZÁS (4): Berecz Zsombor (Finndingi), Cholnoky Sára (szörf), Érdi Mária (Laser Radial), Vadnai Benjámin (Laser Standard).

VÍZILABDA (12): férfiválogatott.

VÍVÁS (6+2): női tőr – egyéni és csapat, férfi kard – egyéni és csapat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában