Groholy Andrea / 3 kérdés 3 válasz

2020.07.20. 07:00

Több okból is hasznos a csoportos edzés – vallja a megyei szakember

A karantén alatti otthoni edzések után végre lehetőség van a csoportos sportolásra is. Vajon hatékonyabb többedmagunkkal mozogni, mint egyedül? Groholy Andrea személyi edzőt kérdeztük, aki Szolnokon és Kisújszálláson tart foglalkozásokat.

házsé/szoljon.hu

Fotó: Baracsi Nóri

Milyen pozitív hatásai vannak a csoportos edzésnek?

– Először is mi az esetek nagy részében szabadtéren mozgunk, ez így nálunk már önmagában is egy plusz. Emellett csapatban motiválják egymást a tagok, ezáltal sokkal hatékonyabban tudják elvégezni a feladatokat. Mivel hasonló típusú, esetleg hasonló problémával küzdő emberek járnak egy-egy csoportba, jó társaság alakul ki, ami szerintem nagyon fontos. Mi viszonylag kis létszámú csoportban dolgozunk, így mindenkire tudok az edzés alatt időt szakítani. Ez lényeges a helyesen kivitelezett gyakorlatok miatt, hogy jól rögzüljenek a mozdulatok.

Fotó: Beküldött fotó

Kiknek ajánlott ez a fajta mozgásforma?

– Azoknak mindenképpen, akik hatékonyabbak, ha társaságban vannak. Megkérdeztem a hozzám járókat is, és ők is azt mondták, hogy nagyon fontos a jó csapat. Ha jó a csoportösszetétel, akkor jobb hangulatban telnek az edzések és kevésbé érzik megerőltetőnek, fárasztónak a gyakorlatokat. Mivel többféle csoport létezik, mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. A kezdők, sérültek, egészségügyi problémával küzdők és a gyakorlott sportolók egyaránt.

Valóban népszerűbb a csoportos edzés, mint az egyedül végzett sportolás?

– A tapasztalatom az, hogy közösségben szívesebben mozognak az emberek. Pont azért, amit fentebb említettem: a társaság és a hangulat miatt. Nagy a húzóereje egy csapatnak, de ettől függetlenül egy egyedüli edzés is ugyanolyan hatékony tud lenni, mint a csoportosan végzett. Az a fontos, hogy mindenki megtalálj a számára megfelelőt, amit szívesen és rendszeresen végez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában