ÚSZÁS

2020.12.26. 17:00

Szabadságot és kötöttséget is ad a fiatal szolnoki úszónak

Éremesőt hozott a december a szolnoki Bathó Dávidnak. A tizenegy éves úszó a Hódmezővásárhelyen megrendezett cikluszáró versenyről két aranyéremmel és egy ezüsttel tért haza. Debrecenben, a Gyermek Regionális Országos Bajnokságon pedig egy arany és három ezüstérmet szerzett.

Illés Anita

Bathó Dávid

Fotó: Illés Anita

A fiatal tehetség eredményei mögött kemény munka és kitartás van. Évek óta rendszeresen jár edzeni, ami naponta mintegy három órát vesz igénybe.

– Ötéves voltam, amikor a szüleim először vittek el a szolnoki uszodába. Akkor még az volt az elsődleges cél, hogy megtanuljak úszni. Később pedig a mozgás és sport szeretete miatt kezdtem el edzésekre járni – mondta Bathó Dávid, a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Néptánc AMI ötödikes tanulója.

Bathó Dávid
Fotó: Illés Anita

Hétévesen megszerezte a hazai úszóversenyeken való részvételhez szükséges szakmai minimumvizsgát és ettől kezdve már a versenyek motiválják. Az úszás szabadságot és kötöttséget is ad számára. Vizes közegben érzi leginkább úgy, hogy tehetsége kiteljesedhet. Az edzések kötöttsége, a szabályok és célok pedig a sporton túl is rendszerezik az életét. Ennek köszönhetően tudatosabbá vált, ami többek között azt jelenti, hogy kevesebb időt tölt a telefonjával és számítógép előtt.

A koronavírus-járvány első hullámában nem tarthattak edzéseket, ami nagyon megviselte a fiatal versenyzőt. A napi négy-öt kilométer úszást futással igyekezett helyettesíteni. Dávid négy évvel ezelőtt kezdett el versenyezni, azóta hetvenkét érmet szerzett. A tudás megszerzésének öröme hajtja, hogy minden úszásnemben tovább fejlessze képességét, technikáját. Érdeklődésünkre elárulta, hogy kedvence a mellúszás, példaképe pedig Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar úszó.

A tizenegy éves fiú az elmúlt években eredményei alapján többször eljutott a diákolimpiára és az országos bajnokságra. December elején rendezték meg Debrecenben a Regionális Országos Bajnokságot, amelyen száz méteres hátúszásban aranyérmet, kétszáz méteres mell-, hát- és vegyes úszásban ezüstérmet szerzett. Egy héttel később Hódmezővásárhelyről, a cikluszáró versenyről két aranyéremmel (200 méter pillangóúszás, 400 méter vegyes) és egy ezüstéremmel (200 méter mell) tért haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában