Kajak-kenu

2021.02.04. 07:00

Májusban már teljes nagyüzem lesz versenyzőink számára

Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy legjobb kajakosaink és kenusaink ebben az időszakban már javában gyűjtik az erőt a tavasszal kezdődő megméretésekre. Idén aztán kijut a jóból, hiszen a július 23-án kezdődő tokiói olimpiát megelőzően május közepén lesz világkupaverseny, ahol kvótát lehet szerezni az ötkarikás játékokra, júniusban pedig Európa-bajnokságot rendeznek. A szezont pedig augusztusban a világbajnokság zárja. Várhatóan a szolnoki kajakosok részvételével.

Varga Csaba

Kammerer Zoltán (balra) és Gál Péter beszélni fognak az esetleges közös folytatásról

Fotó: Koncz György/Nemzeti Sport

Május 12. és 16. között Szegeden világkupát rendeznek, ahol várhatóan több mint ezer versenyző méreti meg magát a kvótaszerzés reményében.

– A tizennyolc kvótából eddig tizenhármat szereztünk meg, a még elnyerhető ötből négyre reális esélyünk van. A tavalyi teljesítmény alapján a férfiaknál C–2 1000, a nőknél C–1 200 méteren is odaérhetnek a mieink, és K–2 1000 méteren is megvan a sansz arra, hogy a magyar hajó begyűjtse a fér­fi­ka­jak­szak­ág­ban még elnyerhető egyetlen jogosultságot – mondta Hüttner Csaba, válogatottunk szövetségi kapitánya a Nemzeti Sportnak.

Mint a szakember is említette, K–2 1000 méteren nincs még meg az olimpiai kvótánk. Egy évvel ezelőtt még úgy volt, hogy a Kammerer Zoltán–Gál Péter duó is harcba szállhat az olimpiai indulásért. Egyrészt a tavalyi viadalokat, köztük az olimpiát is elhalasztották, másrészt a Szolnoki Kajak-kenu Klub kiválósága, Gál Péter tavaly májusban közúti balesetet szenvedett, ami után vállműtéten esett át.

Ráadásul a 26 esztendős kajakos tavaly novemberben pozitív koronavírustesztet produkált, de szerencsére megúszta enyhébb tünetekkel, és három hét pihenő után folytathatta a felkészülést.

– Szerencsére teljesen rendben vagyok – újságolta Péter szerdán hírportálunknak. – Gőzerővel készülök az idei feladatokra. Jó erőben és formában érzem magam. Nagyon sok edzésünk volt az elmúlt időszakban is, futás, úszás és kondi szerepelt a programjaink között. Szerdán pedig először az idei esztendőben már egy háromnegyed órán keresztül lapátoltuk a Holt-Tisza vizét, meg kell mondanom, nagyon jólesett a kajakos tréning.

Kammerer Zoltán (balra) és Gál Péter beszélni fognak az esetleges közös folytatásról
Fotó: Koncz György/Nemzeti Sport

Mint tudjuk, Gál Péter a 2019-es vb-n a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltánnal az oldalán versenyzett, sajnos a páros nem tudta megszerezni az olimpiai indulási jogot. Tavaly a hazai edzésversenyeken Varga Ádámmal indult Kammerer. Megkérdeztük Gál Pétert, vajon kivel ül majd egy hajóban a következő szezonban?

– A világkupát megelőzi majd az első válogató május 4. és 6. között, amit ugyancsak Szegeden rendeznek meg. A tervek szerint 1000 méteren egyesben és párosban fogok indulni. Zolival beszélünk majd az esetleges folytatásról, várhatóan lesz közös gyakorlás. Csak ezután tudjuk meg, hogy működik-e a párosunk, Zoli most a válogatottal a dél-afrikai edzőtáborban készül. A mi csapatunk pedig edzőnkkel, Hadvina Gergővel, Bodonyi Dórával és Csikós Zsókával március elején hat hétre a portugáliai edzőtáborba utazik, ahol folytatjuk a munkát.

 

Bodonyi Dóra is megkapta az oltást

Január 29-én megkezdődött a nyári és a téli olimpiára készülő sportolók koronavírus elleni oltása. Pénteken tíz sportoló, köztük az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Da­nu­ta, valamint a már Dél-Afrikában edzőtáborozó Kammerer Zoltán kapta meg a Mo­der­na gyógyszergyártó cég készítményét. Hétfőn újabb 28 sportolóval, mások mellett az ötszörös vb-győztes Bodonyi Dórával bővült a beoltott sportolók köre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában