EVEZÉS

2021.02.18. 07:00

Törökországban készülnek megyénk versenyzői

Törökországban készülnek az evezősök, ahol számos megyei versenyző is résztvevője az edzőtábornak. Az ottani viadalok a hazai válogatóra alakítják ki a mezőnyt, az első körön már túl is vannak a sportolók.

Varga Balázs

Szabó Márton is Köyceğizben készül az idényre

Forrás: Facebook/Magyar Evezős Szövetsé

Az edzőtábor helyszíne a törökországi Köyceğiz, ahol a szövetség beszámolója szerint eleinte három napon át evezhetetlen volt a víz, csak szárazföldi munkát végeztek a sportolók, a csapat er­go­méterezett, súlyzózott, futott, spin­ningelt. Ezután kegyesebb volt az időjárás, délelőtt és délután is tudtak evezni, de előfordult, hogy csak rövidített programot végeztek vízi munkában az eső vagy a hullámok miatt.

Majd egy pihenőhét következett, azóta pedig mindkét nemben meghívásos válogatóverseny zajlik. Az első kör a rangsorolásról szólt, ahol a normál- és könnyűsúlyú evezősök egy mezőnyben indultak. Az egypár első előfutamában – amely után az első két helyezett a középdöntőben folytathatja, míg a harmadikként záró a reményfutamban válik érdekeltté – Pétervári-Molnár Bendegúz diadalmaskodott, mögötte végzett a szolnoki származású, de immár pénzügyőrös Juhász Adrián, míg harmadikként a Tisza Evezős Egylet versenyzője, Furkó Kálmán ért célba.

A második előfutamban nem volt megyei érdekeltségű evezős, a harmadikban viszont ott volt Szabó Márton (Tisza Evezős Egylet), aki meg is nyerte a négyfős megméretést, így rögtön a középdöntőbe jutott. Erre még Furkó Kálmánnak is megvolt a lehetősége, ám a reményfutamban csak másodikként zárt, így számára marad a C döntő.

A csütörtöki középdöntőben két négyes csoportban versenyeznek majd az indulók, ahonnan az első kettő az A, míg a harmadik helyezett a B döntőbe kvalifikálja magát. Juhász Adrián és Szabó Márton egyaránt a második futamba került, ahol jó eséllyel pályáznak az első két helyre.

A finálékra szintén holnap kerül sor, majd péntektől már a hagyományos Eb-szisztéma szerinti versenyek kezdődnek, nemenként és súlycsoportonként egypárevezősben. A hölgyeknél egy szolnoki származású versenyzőt találunk, Abid Syhamot (Ferencvárosi Evezős Club), aki az előfutam harmadik helye után a reményfutamban második lett, így a B döntőben lesz érdekelt.

Szabó Márton is Köyceğizben készül az idényre
Fotó: Facebook/Magyar Evezős Szövetsé

Nagy a tét Köyceğizben, hiszen a verseny a március 21-i hazai válogatóra szűri meg a mezőnyt, ahol a Törökországba meghívottak közül csak az első helyezettek állhatnak majd rajthoz az adott egységben. A szövetség célja, hogy azon a megméretésen már olyan kis és speciális egységek induljanak el, amelyek jó eséllyel pályáznak az európai olimpiai pót­kva­lifikációra és az Európa-bajnoki részvételre. Előbbi viadalt majd április 5–7. között rendezik meg, míg az Eb-re április 9–11. között kerül sor – mindkét regattának az olaszországi Varese ad otthont.

Kvótát azonban az európai kvalifikációs viadal után is lehet még szerezni, május 15–17. között pedig a svájci Luzern­ben találnak gazdára az utolsó olimpiai helyek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában