kosárlabda

2021.10.13. 07:00

A portugál FC Porto lesz a Szolnoki Olajbányász első vetélytársa

A FIBA Európa-kupa főtábláján is megkezdi szereplését a Szolnoki Olajbányász, amely szerda este hat órakor a portugál FC Porto együttesét fogadja a Tiszaligeti Sportcsarnokban.

Varga Csaba

A Szolnoki Olajbányász csapata 31 hónap múltán szerepelhet újra hazai pályán a FIBA Európa-kupában

Fotó: Kiss János

Mint tudjuk, a tavalyi évadban buborékban rendezték meg az Európa-kupa küzdelmeit, az Olaj a lengyelországi Wloclavek­ben volt érdekelt, ahol a kvartett harmadik helyén végzett. Bo­jan Szuboticsék kikaptak a későbbi győztes Ironi Nesz Ci­óná­tól és a döntős lengyel Stal Ost­rówtól, viszont legyőzték a portugál Sporting CP csapatát

– ez utóbbi sikerrel a harmadik helyen végeztek, de a továbbjutásról lemaradtak.

Ha már a nemzetközi kupameccseknél tartunk, utoljára a 2018–19-es idényben játszott Ek-meccseket hazai pályán a szolnoki legénység. Az első csoportkörben öt győzelemmel és egy vereséggel az élen végeztek Vojvoda Dávidék, a másodikból viszont már nem sikerült továbbjutniuk. Utolsó összecsapásukat 2019. február 6-án játszották, amikor 92–83-ra kikaptak a német Würzburgtól. Tehát 31 hónap múltán újra a Tiszaligetben lépnek pályára a szolnoki kosarasok Ek-mérkőzésen.

Egyébiránt a H jelű négyesbe kerültek a piros-feketék, ahol a romániai CSU Oradea (Nagyvárad), a lengyel Legia War­sza­wa és a már említett portugál FC Porto lesznek a vetélytársai.

Tehát szerda este a tizenkétszeres portugál bajnok Portóval szemben rajtolnak a mieink. Ebben a klubban játszik a holland válogatott kezdő irányítója, Charlon Kloof, öt amerikai és egy szenegáli légiós, valamint három portugál válogatott kosárlabdázó. Az elmúlt évadban – az Olajhoz hasonlóan – a kék-fehérek is bajnoki döntőt játszottak, és ők is 3–2-es összesítéssel lettek ezüstérmesek a Sporting CP mögött.

A mostani szezonban két bajnokit tudtak le idáig, előbb 71–41-re nyertek Madeirán, majd hazai pályán 78–72-re verték a Sportingot. A rangadó legeredményesebb portói embere Kloof volt, aki 19 pontot termelt, öt lepattanót szedett és kiosztott öt gólpasszt is. Ami a statisztikát nézve feltűnő volt, hogy a portóiak 18 támadólepattanót szedtek a meccsen. Egyébiránt négyszer indultak idáig az Európa-kupában, de még egyszer sem élték túl az első csoportkört.

Ellenben az Olajbányász kétszer is szerepelt a Euro­chal­lenge-kupa négyes döntőjében. Az utóbbi sorozat volt az Európa-kupa elődje, 2011-ben és 2014-ben is egyaránt a negyedik helyen végzett a szolnoki csapat. Az Olajbányász szakmai igazgatója, Pór Péter tíz esztendeje a Euro­chal­lenge-kupa legjobb négy együttese közé vezette a gárdát. A szakember most az esélyekről beszélt a klub honlapján.

– Nehéz csoportunk van, ahol csupa tapasztalt együttes szerepel – mondta Pór Péter.

– A lengyel csapatok mindig jók, erős a bajnokságuk, anyagilag biztos lábakon állnak. A Porto kiverte a kupa címvédőjét a selejtezőben, tehát ők is komoly ellenfélnek számítanak. A Nagyvárad sem rutintalan a FIBA Európa-kupában, az előző szezonban a legjobb négyig jutottak. Évek óta topcsapat Romániában, remek lehetőségekkel, jó játékosállománnyal. Természetesen szeretnénk továbbjutni, mindent meg is teszünk ezért. A hazai meccsek különösen fontosak lesznek, a közönségünk segítségével szeretnénk minden meccsen győztesen elhagyni a pályát a Tiszaligetben.

A piros-feketék Ek-menetrendje

Október 13.: Olajbányász–FC Porto

Október 20.: Legia War­sza­wa–Olajbányász

Október 27.: Olajbányász–Nagyvárad

November 3.: FC Porto–Olajbányász

November 10.: Olajbányász–Legia Warszawa

November 17.: Nagyvárad–Olajbányász

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában