mementó

2021.11.26. 16:15

Száz éves lenne a felakasztott szolnoki labdarúgó

Szűcs Sándor a közelmúltban, pontosabban november 23-án lett volna százesztendős. A Szolnoki MÁV, később az Újpest egykori válogatott labdarúgóját hetven évvel ezelőtt, 1951. június 4-én, harminc esztendősen felakasztották.

Mészáros Géza

Fiatalon futballozott a helyi grundokon és a tanoda csapatában, mikor is felfigyelt rá a Szolnoki MÁV akkori edzője. Először az ifiben vitézkedett, majd 1938. október 30-án a felnőttcsapatban is bemutatkozhatott. A Pulyka becenévre hallgató Szűcs a magyar ifjúsági válogatottnak 1939. szeptember 24-én lett először tagja, majd 1941. március 23-án, 19 esztendősen, Belgrádban már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott.

Forrás: Megyei Levéltár

A bajnokságban a MÁV sokáig bajnokesélyes volt, végül negyedik lett. Viszont elnyerte a Legjobb Magyar Vidéki Csapat címet, bezsebelte a Magyar Vasutas Bajnokság aranyát és elhódította a Magyar Kupát, illetve a kupakiírásban legtovább menetelő amatőr futballcsapatnak járó Corinthian-díjat is. Mindezt Szűccsel a soraiban.

Alighogy Szolnokot 1944. június 2-án angol és amerikai repülőgépek a levegőből bombázták, befejeződött az az évi labdarúgó-idény is. A háború a MÁV csapatát is szétbombázta, a futballisták szétszéledtek, Pulykát az Újpest igazolta le.

Szűcs a lila-fehérekkel három magyar bajnokságot (1945, 1946, 1947) nyert, s eközben 1948-ig tizenkilencszer szerepelt a válogatottban is – hétszer a MÁV, tizenkétszer az Újpest játékosaként.

Forrás: Megyei Levéltár

Az akkorra a Belügyminisztériumhoz tartozó Újpest 1948 nyarán Hévízen edzőtáborozott, és az egyik vacsoránál a népszerű dizőz, Kovács Erzsébet és Szűcs egymásba szerettek. Mindketten külön-külön is házasok voltak, de a szívük már egymásért dobogott. A hatalom kiszolgálói emiatt folyamatosan zaklatták, vegzálták őket. 1950 szilveszterét is együtt töltötték, ekkor határozták el, hogy együtt hagyják el hazájukat – úti céljuk Olaszország volt, ahol Szűcs a Milanhoz igazolt volna.

A szerelmes párt az ÁVH egy ügynökkel kelepcébe csalta, a határ előtt elfogták őket. Kovács Erzsit börtönbüntetésre, Szűcsöt halálra ítélték, 1951. június 4-én titokban felakasztották és eltemették.

Halálhírét 1989-ig nem hozták nyilvánosságra. A sírjának helye (rákoskeresztúri Új köztemető, 298-as parcella) is államtitok volt. A rendszerváltás után rehabilitálták, ítéletét törvénysértőnek minősítették. A főhadnagy Szűcs 1991-ben posztumusz alezredesi rangot kapott. Egy újpesti általános iskola 1993-ban felvette a nevét. Sírhelyén márványkövet állítottak.

Szolnokon az idősebbek körében él már csak az emléke. A Szolnoki MÁV FC a klub 2016-ban újjáépített Tiszaligeti Stadion avatójának évében egyik edzőpályáját nevezte el Szűcs Sándorról...

Szűcs Sándorról és halálának körülményeiről itt és itt olvashat még bővebben.

Ezek is érdekelhetik