Koncz Petra

2021.12.12. 06:55

Fiataloknak adná tovább tudását a szolnoki csocsókirálynő

A világbajnok szolnoki csocsójátékos, Koncz Petra szerint belső tartásra, önfegyelemre és kitartásra nevel különleges sportja, melyet a fiatalok körében is népszerűsítene. Mint mondja, többéves tapasztalatait és a játék trükkjeit szívesen továbbadná az ifjú érdeklődőknek. A közösségépítéshez azonban nemcsak lelkes sportkedvelőkre, de egy ideális szolnoki helyszínre és három csocsóasztalra is szüksége lenne. Terveiről és közelgő versenyeiről beszélgettünk a sportolóval.

Hartai Gergely

Koncz Petra trófeái egy részével. Máig kikapcsolja, ha az asztal mellé léphet

Forrás: Kiss János

Fotó: Kiss János

– Szép címekkel gazdagodott az elmúlt időszakban. Melyikre a legbüszkébb?

– Idén körülbelül tíz versenyen vettem részt. Megmérettem magam Ausztriában, Szlovákiában és Németországban egyaránt. Utóbbi helyszínen ráadásul világbajnokságon szerepelhettem. A legutolsó sporteseményem, a Magyar Bajnokság negyedik fordulója éppen három hete zajlott, melyen megnyertem a női egyéni kategóriát. Nagy siker számomra, hogy ezzel a győzelmemmel a 2020/2021-es Magyar Bajnokság összesített végeredményei alapján én lettem a sportág női egyéni és páros bajnoka is. Emellett kifejezetten büszke vagyok a világbajnoki harmadik helyezésemre.

– A koronavírus-járvány miatti „kényszerszünet” milyen hatással volt a játékára?

– Tudni kell, hogy korábban öt évet hagytam ki, és csak 2019-ben tértem vissza a csocsóasztal mellé. Nagyjából egy esztendő kellett ahhoz, hogy újra bajnoki formában legyek, hiszen a technikából eléggé kiestem, hullámzó teljesítménnyel játszottam. A pandémia viszont annak ellenére sem okozott nagy törést, hogy kilenc hónapig nem csocsóztam. Sokan tudják rólam, hogy a civil életben angoltanár vagyok. A tanítás alaposan lefoglalt ebben az időszakban. Nagyon vártam már, hogy ismét elinduljanak a versenyek…

– Pedagógusként mindig fontosnak tartotta, hogy a szolnoki fiatalok körében is népszerűsítse a sportágat. Érdeklődik a helyi ifjúság a csocsó iránt?

– Egyértelműen. A lehetőségek azonban igen korlátozottak a városban. Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy összefogjam az itteni diákok egy részét, és kiragadjam őket a virtuális világ forgatagából. Szeretnék akár napi elfoglaltságot biztosítani nekik a játékkal, s az edzésekkel. Ehhez egy megfelelő helyszínre, és legalább három asztalra lenne szükségünk. Úgy vélem, mind tanárként, mind sportolóként az a feladatom, hogy továbbadjam azt a tudást, amit az évek alatt megszereztem.

Szeretnék közösséget építeni teljesen különböző emberek között. Hiszen a játékban nem számít, ki áll mellettem, vagy a másik oldalon, a játék a fontos!

– A sikerélmény, a közös siker- és kudarcélmény megtanít az elfogadásra, és egymás erősítését segíti. Békéscsabán Földi Zsolt irányításával például már működik egy olyan csocsóklub, ahol fiatalokkal edzenek. Bárcsak Szolnokon is létrejöhetne egy ilyen, ehhez azonban mások segítségére és támogatására is szükség van. Óriási dolog lenne, ha a helyi oktatási intézményeken belül versenyeket lehetne rendezni, és ezek bajnokai a többi iskola legjobbjaival mérhetnék össze tudásukat.

– Hitvallása, hogy „a csocsó egy olyan játék, mely teljesen kikapcsol, kiszakít a valóságból, a rohanó világból. Amikor a játékosok az asztal fölé hajolnak, megszűnik számukra a környező világ”…

– Ez nem vitás! A játék valóban sok mindenre megtanít, emellett rendkívüli koncentrációt igényel, és fejleszti a mentalitásunkat is. Ha megtanuljuk a technikáját, és a mérkőzést hasonló képességű játékosok „vívják”, akkor nagyrészt a mentalitás dönti el a meccs kimenetelét. 

– Hol méreti meg magát legközelebb?

– Fülöpszálláson lesz egy bajnokság januárban, ez a legkorábbi programom. Ami pedig a nemzetközi színteret illeti, bevallom, még nem néztem át tüzetesen a jövő évi versenykiírást. Sajnos a járvány miatt több versenyt is töröltek. A soron következő világbajnokságot viszont úgy tűnik, megrendezik. Így azon biztosan ott leszek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában