Amerikai futball

2022.01.06. 07:00

Tovább folytatják a harcot, még előrébb lépne a jászberényiek csapata

Jászberényben a hagyományos sportágak mellett több, kevésbé ismert sportot is űzhetnek az arra vágyók. Köztük van az amerikai foci is, melynek 2020-ig adott otthont a város. Kövér József, a Jászberényi Rozsomák AFC elnöke betekintést engedett a klub megalakulásának időszakába, beszélt a közelmúlt változásairól, valamint felvázolta a jövőbeli célkitűzéseit is.

Sebestyén János

Az ilyen jelenetek miatt is egyre népszerűbb a Jászságban az amerikai futball Fotó: ÚN-archív

A klub 2007-es alapítása egy amerikai fociért rajongó baráti társasághoz köthető. Az akkori elnök, Bús Dániel és stábja azonban nemcsak a berényi csapat útját egyengette, hanem a Magyar Amerikaifutball-szövetség működésében is segédkezett. 

Az együttes az első két évben még a hozzájuk hasonló, formálódó gárdákkal közösen szervezett kupákon vett részt, ahol elmélyíthették alaptudásukat. A társaság az első bajnoki idényükben rögtön ezüstérmes lett, így kivívták a Divízió I-es indulást. Az évek folyamán persze voltak jobb és kevésbé jól sikerült szezonjaik, majd áttették székhelyüket 2020-ban Alattyánba, ahol csatlakozott hozzájuk az újonnan alakuló, gyulai illetőségű Viharsarki Vitézek csapata. 

Így érkeztünk el a legutóbbi, 2021-es idényhez, melyről így nyilatkozott az elnök: 

A pandémiás helyzet rányomta a bélyegét a mögöttünk hagyott évre, amely az ismerkedés és az építkezés jegyében telt, mivel először indultunk közösen a Viharsarki Vitézekkel. Csapatunk végül a Divízió II. Keleti csoportjának 5. helyén végzett. Az eredmények nem feltétlenül tükrözték az elvégzett munkát, de a játékosaink nagy részének ez volt az első idénye. Összességében azonban látható volt a fejlődés és az akarás. Fiataljaink, akik ősszel kölcsönben más klubokban szerepeltek, kiváló eredményeket értek el, ami óriási büszkeség számunkra. Az Újpest Bulldogsban Bari Mihály (U19) és Till Gergő (U15) magyar bajnok lett, míg Sárközi Ádám (U19) a Győr Sharks színeiben ezüstérmet szerzett 

– sorolta Kövér József. 

A Wolverines együttesének vasárnap délelőttönként van edzése Alattyánon, valamint kéthetente a Viharsarki Vitézekkel közös (2,5–3 órás) foglalkozást tartanak, váltott helyszínen, de a vezetés jelenleg egy hétközi, jászberényi edzéslehetőséget keres. Az alakulatot háromfős edzői stáb irányítja, Tóth Zalán, Kocsis Szabolcs és Mészáros György személyében. 

Az előttük álló idényről, valamint az utánpótlásról is beszélt a szakosztályvezető. 

Mint tavaly, úgy idén is a Viharsarki Vitézekkel kiegészülve indulunk a MAFSZ (Magyar Amerikaifutball-szövetség) által kiírt Divízió II-es bajnokságban. A viadal március elején rajtol és júliusig fog tartani, de mivel a nevezés a napokban zárul le, így még pontosan nem tudjuk, hogy hány mérkőzés vár ránk. Az biztos, hogy megpróbálunk a lehető legjobban felkészülni, melyet már az ősszel megkezdtünk, sőt, a két ünnep között, házon belül rendeztünk egy flag focitornát, amely az amerikai futball kontaktmentes változata. Nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlás-nevelésre, van most is több 12–14 éves srác, akik rendszeresen velünk edzenek, reményeink szerint pár éven belül egy saját színekben induló fiatal gárdát is tudunk indítani 

– mondta. 

Egy kis magyarázat a bajnokság lebonyolításával kapcsolatban. 

A Wolverines, a Divízió II-ben szerepel, azaz a harmadosztályban. A tavalyi idényben tizenkét klub két csoportra (Keleti és Nyugati) lett osztva, majd az alapszakasz után következett a playoff (a nyugati első a keleti másodikkal, a keleti első a nyugati másodikkal küzdött meg), melynek a győztesei játszották végül a döntőt a bajnoki címért. A Wolverines az alapszakaszból nem jutott tovább, így számukra véget ért akkor az idény, amelynél igyekeznek majd az idei évben sikeresebben szerepelni. 

A klub történelméből érdemes kiemelni, hogy több olyan tehetséges játékos is náluk kezdte a pályafutását, akik ma felsőbb osztályokban, illetve külföldön játszanak.

 Csakhogy egy példát említsünk, Boros László, aki Tápiószeléről indult, ma az élvonalbeli Budapest Cowbells gárdáját erősíti, valamint 2021-ben tagja volt a B csoportban veretlenül Európa-bajnok magyar válogatottnak is. Mindeközben az egyesületünk próbál minél több rendezvényen részt venni, megmutatni magát, illetve segítséget nyújtani a környékbeli szervezeteknek is. 

Kövér József megjegyezte, mindössze egy kiemelt támogatójuk van, valamint Alattyán települése biztosítja számukra a pálya és a hozzá tartozó létesítményeket. Hozzátette, várják a sportágat kipróbálni vágyók, érdeklődők, valamint támogatók jelentkezését is, amit legkönnyebben a közösségi oldalukon feltüntetett elérhetőségeiken tudnak megtenni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában