Kosárlabda

2022.06.18. 07:00

Felemásan szerepelt az idei szezonban a Szolnoki Olaj

A Magyar Kupa-arannyal, illetve bajnoki ötödik hellyel zárult szezonról Csősz Tamással, a Szolnoki Olajbányász ügyvezető igazgatójával készített interjút a klub hivatalos honlapja.

Mediaworks-összeállítás

Pallai Tamás (jobbra) idén is sokat fejlődött Fotó: Földi Imre

– Mennyire volt nehéz túltenni magát a csapatnak és a klubvezetésnek a vesztes bajnoki negyeddöntőn? 

– Nagyon nehéz volt, ezt talán mindannyiunk nevében mondhatom. De a sportban pont az a legszebb, ami a legrosszabb is, a vereség fájdalma ellenére is menni kell tovább, mert azonnal ott a következő feladat. Számunkra például a következő szezon csapatának a kialakítása. 

– Hogyan sikerült a felkészülés a csapatnak? 

A gárda augusztus elején kezdte meg a közös munkát szinte a teljes kerettel. Azt gondolom, hogy egy erősebb csapatot épített a szakmai stáb erre a szezonra. A felkészülési időszak végén, közvetlenül a bajnoki rajt előtt gyorsan megjelentek a viharfelhők, sajnos az edzőmérkőzések alatt mindkét irányítónkat sérülés miatt elvesztettük a bajnoki rajtra. Pongó Máté a felkészülés jelentős részét kihagyta, az első három bajnokin nem is játszhatott, Gelvis Solano pedig csak a kilencedik fordulóban térhetett vissza. Gyorsan kellett reagálni, szerencsére az átmeneti időszakra sikerült megtalálnunk Roko Rogic személyében az új irányítót. 

– Az új irányítóval vágtak neki a FIBA Kupának és az alapszakasznak. Hogyan értékeli a nemzetközi porondon és az alapszakaszban mutatott teljesítményét az Olajbányásznak? 

– A kettős terhelés ellenére is színvonalas mérkőzéseket játszottunk a FIBA Kupában ellenfeleinkkel. A csoportból való továbbjutás az utolsó, Nagyvárad elleni idegenbeli mérkőzésen dőlt el, ahol hosszabbításban szenvedtünk vereséget, azaz kevésen múlt a továbbjutásunk. A hazai bajnokságot minden baj ellenére jól kezdtük, az első kilenc mérkőzésünket 8–1-es győzelmi szériával zártuk. Majd jött néhány vereség, melyekből a legfájóbbak a hazai pályán elszenvedettek voltak. A mutatott játék miatt végül Gelvis Solano cseréje mellett döntött a szakmai stáb. Brandon Young érkezésével gyorsan sikerült rendezni a sorokat, új lendületet kapott a csapat, és magabiztosan szerezte meg az alapszakasz második helyét. 

– A kupadöntőn pedig remekelt az együttes. 

– A Debrecenben mutatott teljesítményünket a kosárlabdás társadalom is elismerte, teljesen megérdemelten nyertük meg kilencedik kupaaranyunkat. A legjobb a siker mellett az volt, hogy szurkolóinknak három feledhetetlen napot tudtunk szerezni, a csapat pedig a drukkerek által teremtett varázslatos hangulatban játszhatta végig az összes mérkőzését. A kupán egyedül Zsíros Pétert kellett nélkülöznünk, látszott, hogy kiemelkedő teljesítményre képes a keret. 

– Sokáig nem láthattuk így egyben a csapatot. 

– A középszakaszra elvesztettük több külföldi és magyar játékosunkat. Brandon Youngot, Bojan Szuboticsot, Kovács Pétert, Gilszki Eriket több hétre, míg Samuel Taiwot a szezon teljes hátralévő részében kellett a csapatnak nélkülöznie sérülés miatt. Mindezek ellenére sikerült az alapszakaszban megszerzett előnyünket megtartani a középszakasz végére, így továbbra is a második helyen várhattuk a rájátszást. 

– Miben volt jobb a Kecskemét a negyeddöntőben? 

– A Kecskemét rendkívül kellemetlen ellenfél mindenkinek, nagyon szervezettek, tele rutinos játékossal, s a középszakaszban egészen nagyszerű formát mutattak. Mi viszont a sérültek miatt meg sem közelítettük a kupadöntős formánkat, így kőkemény és szoros csatára számítottunk. Mindezek ellenére elvárható volt csapatunktól a négy közé jutás, ám ez nem sikerült. De mint említettem, előre kell néznünk, hiszen hamarosan nyakunkon a következő szezon. 

– Idén több saját nevelésű fiatal is helyet kapott. Miként látja az ő teljesítményüket? 

– Pallai Tamás ebben a szezonban kivívta munkájával és teljesítményével, hogy egyre több percet kap a vezetőedzőtől, úgy látom, nagyon jó úton halad. A középszakaszban, amikor több játékosunk is sérült volt, U20-as játékosainkkal kiegészülve játszottunk, s Gilszki Erik, Sebők András, Vincze Roland, Tóth József, Csornai Bence, Abraham Arabo a várakozások felett teljesített. Bízom benne, hogy a következő szezonban még több játékpercet tudnak kiharcolni maguknak az edzésmunkájuk alapján. 

– Lehet már valamit tudni a következő szezon keretéről? 

– Egyelőre csak annyit, hogy több poszton is lesznek változások. Samuel Taiwo és Zsíros Péter máshol folytatja a pályafutását. Már azon dolgozunk, hogy a 2022/2023-as játékoskeret képes legyen a bajnokságra kitűzött céljaink elérésére és a nemzetközi kupában való indulási jog megszerzésére. A csapat összeállításával kapcsolatos bejelentések július hónap első felében várhatók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában