Labdarúgás

2022.06.15. 06:56

Jubilált a zagyvarékasi futballklub

A Zagyvarékasi Sportegyesület labdarúgó-szakosztálya a napokban ünnepelte megalakulásának századik, jubileumi évfordulóját.

Sebestyén János

A nap fénypontjaként a Zagyvarékas és a Szolnoki MÁV öregfiúk csapata játszott egymással, amiről közös kép is készült Fotó: Mészáros János

Az immár negyedik éve – az utánpótlás sajnálatos hiánya miatt – a megyei harmadosztályban szereplő Zagyvarékasi KSE több mint egy évszázada a régió labdarúgóéletének szerves része, melynek századik évfordulóját két éve, pont a pandémia kitörésekor ünnepelték volna. 

A jubileumi rendezvény így az idén valósult meg Kovács Sándor főszervező (volt labdarúgó, edző, szakosztályvezető) kitartó munkájának köszönhetően. 

A futballünnepet megemlékezéssel kezdték az Új temetőben, ahol koszorúval, valamint mécsesek gyújtásával tisztelegtek az elmúlt hatvan év meghatározó egyesületi elnökeire, illetve sportbarátokra. Ezt követően a zagyvarékasi Kisszögben (a pálya helyszínén) folytatódott a program, ahol a főszervező sporttörténeti áttekintést tartott hallgatóságának. 

Beszédében külön kiemelte a klub életének három kiemelkedő időszakát: a Varga Ferenc vezette 1966-os és 1968-as megyei II. osztályban ezüstérmet szerző csapatát, az általa (Kovács Sándor) irányított 1993–1994-es és a 1994–1995-ös szezonban egyaránt bronzérmet nyerő másodosztályú együttesét, valamint a rékasi klub aranykorát jelentő, Antal Elemér fémjelezte 2003–2004-es idény megye II.-es bajnokcsapatát. Amely ezt követően két bajnoki évadon keresztül képviselte a községet a megyei élvonalban. 

Az előadás végeztével a helyi kötődésű ifj. Polónyi István hegedűvész és tanítványainak fellépése következett, akiről érdemes megjegyezni, hogy a megye I.-es csapat meghatározó labdarúgója volt. A zenei produkció után a helyi és újszászi fiatalok focibemutatója vette kezdetét, Polónyi László vezetésével. 

A műsor két nagypályás, rövidített időtartamú meccsel folytatódott: elsőként a Czibak Attila dirigálta jelenlegi felnőttcsapat és a Polónyi László irányította – helyi kötődésű, de már más csapatokban futballozó – fiatalok csaptak össze (utóbbi gárdát az U21-es magyar válogatott Csinger Márk erősítette). 

A remek felvezetés után a Major István dirigálta helyi öregfiúk a Szolnoki MÁV visszavonult kiválóságaival mérkőztek meg a nap fénypontjaként, akiket Szép György instruált.

A kétszer huszonöt perces találkozó bővelkedett a szép megmozdulásokban, melyre a pályán lévők kvalitása volt a garancia. A játékosok között felfedezhettük szolnoki oldalról többek között Rézsó Pétert, Mile Krisztiánt, Balogh Pált, Szoboszlai Imrét, Antal Gábort és Kotula Lászlót, míg hazai oldalról Antal Elemért, Szőllősi Zoltánt, Varga Ignácot is. Az 5–1-es MÁV-sikert hozó, sokgólos, jó hangulatú meccset a község szülöttei, Simon Ádám és Kovács Gábor játékvezetői duó fújta. 

A hazaiak parádésan védő kapusát, Szőllősi Zoltánt a lefújás végén bírtuk szóra. 

– Nagyon régóta nem játszottunk így együtt, volt is dolgom bőven, egy sört mindenképp megérdemlek – mondta. A szolnokiak közül Pelles Andrást kérdeztük.

– Öreges volt az iram, igaz, én is annak érzem már magam (nevet). Kevés játék van bennem, régóta nem fociztam. Bár amíg passzolni, és nem futni kell, addig minden rendben – felelte. 

A találkozót vacsora követte, a folytatásban pedig díjátadásra került sor, melyen a sportegyesület elnöke, Jánosi István közreműködésével több résztvevő is elismerésben részesült.

A díjeső után a helyi Rock Dealers együttes szolgáltatta a talpalávalót. A színes programokban bővelkedő, kiváló baráti hangulatú sportesemény felejthetetlen élményeket szerzett a több száz érdeklődőnek, résztvevőnek egyaránt, mely a zagyvarékasi önkormányzat támogatásával valósulhatott meg. Továbbá külön említést érdemel id. Polónyi István zenész közreműködése is.

Díjazták az egyesületért végzett munkát

A szakosztályi feladatok ellátásáért: Kállai Kálmán, Kézér Gábor és Polónyi Kálmán.

Az elmúlt években kiemelkedő szakmai és közösségi munkáért: Kézér Lajosné, Antal Ele­mér, Csák Tibor, Erdélyi Ernő, Erdélyi István, Major István, Polónyi László, Tóth Imre, Valkó Zsolt, valamint Kovács Sándor.

Szponzorációs tevékenységért: Kézér Zoltán és Serbán József.

A rendezvény adminisztrációs feladatainak elvégzéséért: Jakabné Tokai Mária, Kállai Kálmánné és Nagy Józsefné.

Illetve díjazták Czibak Attila és Rácz Péter jelenlegi labdarúgókat is a klubnál végezett munkájuk elismeréseként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában