Galériával/Karate

2022.07.19. 12:10

Furkó Kálmán nevét veszi fel Szolnok legrangosabb karateversenye

Szeptember 10-én tartják a 37. Szolnok Kupát, hazánk egyik legrangosabb karateversenyét. A torna egyben nyílt Európa-bajnokság lesz, amely idéntől Sihan Furkó Kálmán nevét is felveszi. A mester egykori dodzsójánál állítanak emlékművet is, amelyet a verseny előtt, szeptember 9-én avatnak fel.

Rózsa Róbert

Fotó: Nagy Balázs

Sinto szertartással kezdődött az idei Szolnok Kupát beharangozó sajtótájékoztató. A kedden, a megyeszékhelyen megtartott rendezvényen a tavaly elhunyt Sihan Furkó Kálmán életműve előtt tisztelegtek a családtagok, egykori növendékek és a rendezvényen megjelent karatemesterek.

A versenyt szervező Brezovai Sándor, a nemzetközi kjokusin szervezet elnöke elmondta, a bajnokság Shihan Furkó Kálmán örökségét, és az általa alapított Szolnok Kupákat hivatott tovább vinni.

– Ifjúsági, serdülő és gyermekversenyt is tartunk, de a felnőtt verseny is rangos lesz, hiszen az egyik legkeményebb szakágban indulnak a karatésok – közölte.

Elhangzott, hatszáz versenyző indulását várják a bajnokságon. Furkó Kálmán életében 36 Szolnok Kupát rendezett, ez az első, amely emlékverseny lesz, mivel a torna felveszi az ő nevét.

– Majdnem harminc Szolnok Kupát rendeztünk a Sihannal, ez az első, amikor nincs itt. Ezért úgy kell megrendezni a versenyt, mintha ott lenne közöttünk – mondta a tájékoztatón özv. Shihan Furkó Kálmánné Marczis Judit. Hozzátette, reméli, sikerül továbbvinni a verseny és Furkó Kálmán örökségét.

Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke arról beszélt, Furkó Kálmán neve biztosan nem vész feledésbe, és a megyének, Szolnoknak feladata megőrizni munkásságát. Köszönet jár a tanítványoknak, a családnak, hogy emlékezetét méltóképpen ápolják – tette hozzá.

– Szolnok a sport városa, ezért nagyon fontos, hogy a csapatsportok mellett az egyéni sportokat is választhassák a fiatalok – mondta Rusvai Károly, Szolnok városának képviseletében. Hozzátette, a szolnoki karate az országban az egyik legelismertebb.

Lits László, a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. vezetője arról szólt, biztosítják a bajnokság hátterét, és remélik, hogy a versenyzők és a szervezők is megtalálják számításaikat.

A szervezők arról tájékoztattak, hogy szeptember 10-én reggel kezdődik a formagyakorlat Európa-bajnokság, melyet követik a küzdelmek selejtezői. Délelőtt ünnepélyes megnyitó, majd délután a középdöntők, döntők harcai várják az ellátogatókat. Előtte, szeptember 9-én pedig felavatják Furkó Kálmán emlékművét a Sihan egykori dodzsójánál, a híres faháznál, Szolnokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában