Lábtoll-labda

2022.07.31. 12:35

Két újszászi győzelem is született a Hungarian Openen

A világjárvány miatt 2019. július 27. óta nem rendeztek Magyarországon nemzetközi lábtoll-labda versenyt. A hároméves kényszerszünet után tíz ország – Csehország, Franciaország, Görögország, Hongkong, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovákia – 165 versenyzője nevezett a 25. Nyílt Magyar Nemzetközi Lábtoll-labda Bajnokságra, a Hungarian Openre, amelynek Újszász adott otthont a napokban. Mint ahogy azt megszokhattuk ezúttal sem maradtak el az újszászi sikerek, ugyanis a hölgycsapatuk mellett egyéniben Herceg Gábor diadalmaskodott.

Varga Csaba

Ismét kitett magáért az újszászi hölgycsapat

Fotó: Herczceg Gábor

Az előzményekről annyit, hogy a résztvevők zenés felvonulása után, amelyet Halápi Sándor velocipéd világbajnok vezetett, mögötte az abonyi mazsorettek és az újszászi Népi Díszítőművészeti Szakkör népviseletbe öltözött tagjai és a tíz ország versenyzői vonultak. A városi szabadtéri színpadon Fehér János, a Magyar Lábtoll-labda Szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket. A város nevében Munkácsi György aljegyző kívánt jó versenyzést és kellemes időtöltést valamennyi résztvevőnek. Pócs János, a Jászság és Újszász országgyűlési képviselője méltatta a rendezők kitartó munkáját, és mindenkinek sportszerű játékot, eredményes részvételt kívánva megnyitotta versenyt.

A 25. Hungarian Open és a magyar lábtoll-labdázás 30 éves fennállásának alkalmából Fehér János emlékplaketteket adott át.

A torna 25-szörös résztvevőjeként az Újszászi VVSE hét versenyzője – Fehér János, ifj. Fehér János, Fehér Judit, Juhász István, Hartyányi Dániel, Lakatos Attila, Tóth Gábor – és három német sportvezető – Michael Nölle, Barbara von Rüden és Peter von Rüden – kapott emlékplakettet. A legtöbbször induló külföldi versenyző címet pedig a német Stefan Blank és Sven Walter érdemelte ki.

A négynapos torna első két napján 30 férfi és 11 női együttes részvételével indultak a csapatversenyek.

A férfiak nyolc, a nők két csoportban rangsoroló körmérkőzéseket játszottak, majd a helyezésüktől függően kieséses formában folytatták a küzdelmeket. A mérkőzések különösebb meglepetés nélkül, a papírformának megfelelően zajlottak. Mindenki a hongkongiak játékára volt kíváncsi, akik látványos játékkal, három győzelemmel csoportelsőként zárták az első kört.

A végső győzelemre esélyesnek tartottak közül hasonló eredményt ért el a német FFC Hagen, a Nagykanizsa ZSE, és a címvédőként hatodik tornagyőzelmében reménykedő Herczeg Gábor, Kézér Zsolt, Takács Zoltán, Tóth Gábor összeállítású újszászi csapat is.

A csoport elsők és a csoport másodikok összecsapásai után a legjobb nyolc csapat két négyes csoportban újabb rangsoroló körmérkőzést játszott. A legjobb nyolcba Hongkong, a német FFC Hagen és a TV Lipperode, Nagykanizsa, Pusztaszer és három újszászi egység jutott. Tóth Gáborék jól kezdtek. Hasonlóan a hongkongiakhoz, mindkét német csapatot 2-0-ra verték. A csoportelsőségért nagyot küzdöttek az ázsiaiakkal, de három játszmában alulmaradtak 13-21, 21-19, 21-19.

A másik csoportban Nagykanizsa végzett három győzelemmel az élen. Pusztaszert fölényesen verték, a csoport két újszászi csapatán szűken, szoros három játszmában, de csoportelsőként jutottak túl. A második helyen két győzelemmel a dr. Bogár László, Csák Dávid, Kökény Zoltán, Nózsi Péter 2017-ben Hungarian Open győztes csapat ment tovább.

A négy közé jutásért Hongkong 21-7, 21-7-re verte Pusztaszert. A német bajnok, FFC Hagen 2-1-gyel ejtette ki a Nózsi féle újszászi triót. Herczeg Gáborék megszenvedtek a győzelemért klubtársaik, Lakatos Zoltán, Kanalas Renátó, Kökény Martin ellen. 20-22, 21-19, 21-18. Nagykanizsa 2-1-re nyert a TV Lipperode ellen.

A döntőbe jutásért az FFC Hagen jó játékkal 24-22, 21-14-re verte a hongkongiakat.

A másik ágon furcsa mérkőzést játszott Újszász és Nagykanizsa. Herczeg Gáborék irányították a játékot. Az első játszmában végig vezetve, 19-16-ig jutottak. Aztán nem csináltak több pontot, és 21-19-re vesztettek. A második szettben még nagyobb fölényben voltak, de 18-12-ről 22-20-ra elbukták a játszmát.

A Nagykanizsa–FFC Hagen döntőben Horváth Gergő védhetetlen talpalásaival és bomba szerváival nagyon ponterősen játszott. Farkas Balázs nagyon jól sáncolt, Lukács Márton jól szedett, és váratlan talpalásai mindig pontot értek. A német csapat szívósan ellenállt. Végül izgalmas csatában 21-17, 15-21, 21-18-ra a zalaiak nyertek.

A nőknél a legjobb négy közé az Újszászi VVSE Diós Letícia, Dósa-Urbán Kitti, Ézsiás Fanni, Farkas Lilla összeállítású négyese, a Buki Napsugár, Csák Vivien, Németh Barbara, Szaszkó Dorka összetételű Pusztaszer-Újszász vegyes csapat, Hongkong és a Kapás Ágnes, Henneböle Nóra, Varga Rita 2010-es bajnokcsapat jutott. Nóra Németországból utazott Újszászra lábtoll-labdázó férjével és három fiával, Rita Görögországból jött haza két kislányával. Régen játszottak együtt, de így is raboltak egy játszmát a Pusztaszer-Újszász csapattól. (18-21, 21-14, 21-17)

Az Újszászi VVSE–Hongkong elődöntő első játszmában bátortalanul játszottak a hazaiak. Nem találták a különleges ázsiai szervák ellenszerét. A második játszmára beállt rutinos Dósa-Urbán Kitti lendületbe hozta, fellelkesítette a csapatot, és 23-21-el sikerült egyenlíteni. A döntő szett is nagyon izgalmas volt. Végül 21-19-el Újszász jutott a fináléra.

A hongkongiak legyőzése nagy lendületet adott a döntőre. Farkas Lilla ponterősen talpalt, a szervái is veszélyesek voltak, Diós Letícia jó szerváival, és jó feladásaival segítette a csapatot. Ézsiás Fanni a védekezésben és támadások előkészítésében vállalt nagy szerepet. Az első játszma még szoros volt, a második már magabiztos játékban dőlt el Farkas Lilláék javára. 21-19, 21-14.

A harmadik és a negyedik napon az egyéni versenyek zajlottak. Három éve Tóth Gábor és Herczeg Gábor játszotta a döntőt. Most is erre készültek. Nyolc közé három újszászi: Herczeg Gábor, az ifjúsági Kökény Martin és Tóth Gábor, két nagykanizsai: Farkas Balázs és Horváth Gergő, a német Zentara fivérek, David és Christopher, valamint a hongkongiak legjobbja, Chan Ho Yin jutott.

Herczeg Gábor nagyszerű játékkal diadalmaskodott egyéniben
Forrás: Kovács Nándor

A négy közé jutásért játszott mérkőzéseken Tóth Gábor Farkas Balázst, David Zentarra Kökény Martint, Chan Ho Yin Horváth Gergőt, Herczeg Gábor Christopher Zentarrát búcsúztatta. Az elődöntőben Tóth Gábor jól kezdett régi mumusa, David Zentarra ellen, és 21-15-re nyerte az első játszmát, a másodikat szoros játékban elveszítette (21-18), a harmadikban pedig már nem volt esélye a győzelemre (21-15). Elszállt a címvédés.

Herczeg Gábor két játszmában, a közönség lelkes biztatása mellett 21-19, 21-16-os győzelemmel állította meg Chan Ho Yint. Herczeg a David Zentarra elleni döntőben is jól játszott. Négyszer-ötször is visszaadta ellenfele talpalásait, majd finom, cseles ejtésekkel, vagy szép talpalásokkal érte el pontjait. A 21-12, 21-16-os győzelmével ötödik alkalommal iratkozott fel az egyéni győztesek dicsőségtáblájára.

A női egyénit a hongkongiak uralták. A négy közé három ázsiai versenyző és a negyedik hongkongit, Cheng Yuent 21-18, 21-9-re verő Farkas Lilla jutott. Lilla jól kezdett a Huang Suet Yan elleni elődöntőben is. Az első játszma elején öt ponttal is vezetett, aztán ellenfele szervát változtatott, és 21-14-re nyert. A második játszmában 22-20-ra nyert a kínai versenyző, akit a döntőben csapattársa, Lo Wai Ming győzött le.

Eredmények

Férfi csapat (30 induló): 1. Farkas Balázs, Horváth Gergő, Lukács Benedek, Lukács Márton, Takács Endre (Nagykanizsa ZSE), 2. David Zentarra, Christopher Zentarra, Stefan Blank, Tim Blaga (FFC Hagen) német, döntő: 21-17, 15-21, 21-18, 3. Chan Ho Yin, Fung Cheuk Yin, Cheung Chun Ming Anthony, Lau Ho Kan (Hongkong), 4. Herczeg Gábor, Kézér Zsolt, Takács Zoltán, Tóth Gábor (Újszászi VVSE)

Női csapat (11): 1. Diós Letícia, Dósa-Urbán Kitti, Ézsiás Fanni, Farkas Lilla (Újszászi VVSE), 2. Buki Napsugár, Csák Vivien, Németh Barbara, Szaszkó Dorka (Pusztaszer PISZE SE, Újszászi VVSE), döntő: 21-19, 21-14, 3. Lo Wai Ming, Lam Yuen Pin, Suet Yan, Cheng Yuen (Hongkong), 4. Kapás Ágnes, Henneböle Nóra, Varga Rita (Újszászi VVSE)

Férfi egyéni (78): 1. Herczeg Gábor (Újszászi VVSE), 2. David Zentarra (FFC Hagen): Ddöntő: 21-12, 21-16, 3. Chan Ho Yin (Hongkong) és Tóth Gábor (Újszászi VVSE)

Női egyéni (32): 1. Lo Wai Ming (Hongkong), 2. Huang Suet Yan (Hongkong), döntő: 21-8, 24-22, 3. Lam Yuen Pin (Hongkong) és Farkas Lilla (Újszászi VVSE)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában