Lábtoll-labda

2023.01.04. 17:43

Kiváló hangulatban telt el a hagyományos újszászi óévbúcsú dzsembori

Az Újszászi VVSE lábtoll-labda szakosztálya, ezúttal is megrendezte négy napon át tartó évadzáróját, amelyen rendhagyó sportágakat űztek a versenyzők.

Varga Csaba

Konka Dániel és Diós Letícia is kitett magáért a rendhagyó rendezvényen

Fotó: Fehér János

Csapjunk a közepébe, a sportos napokat háromlabdázással kezdték a résztvevők. Az asztaliteniszezésből, tollaslabdázásból és lábtoll-labdázásból álló megméretésre nem kevesebb, mint 31 férfi és 15 hölgyjátékos nevezett. Az újszásziak mellett szolnoki, borjádi, nagykörűi, és tápiógyörgyei versenyzők is indultak a tornán.

– A résztvevők 4 korcsoportban mindhárom sportágban 21 pontos szetteket játszottak – ismertette a szabályokat a szervezők részéről, Fehér János. – Az nyert, aki a három sportágban a legtöbb pontot gyűjtötte. Sok olyan mérkőzés volt, amelyen a pingpongozásban és a tollaslabdázásban az ügyes ütőforgatók jelentős előnyt szereztek, amit a lábtoll-labda specialisták a végén nagy hajrával igyekeztek behozni. Volt, hogy sikerrel jártak, de az is előfordult, hogy kevésnek bizonyult a jó lábtoll-labdázó tudás.

A gyermek-serdülő korcsoportban Fajkó Márk és Dániel Petra, míg az ifjúságiaknál Kulcsár Zalán bizonyult a legjobbnak, mindannyian újszásziak.

A felnőtteknél látványos, izgalmas mérkőzéseken dőltek el a helyezések. A férfiak mezőnyében az újszászi Herczeg Gábor a borjádi Kleics Dáviddal vívta a döntőt. Kleics nagy előnyt szerzett az asztaliteniszben, amit Herczeg Gábor a tollaslabdázásban szinte kiegyenlített. A lábtoll-labdázásban a korábban vb bronzérmes Kleicsnek nem volt esélye az év lábtoll-labdázója ellen. A harmadik helyen Dániel Márk zárt.

A hölgyeknél Tánczos Krisztina ellenfele Farkas Lilla volt a fináléban. Asztaliteniszben csavart szerváival 15 ponttal nyert Krisztina. Előnyét a tollaslabdázásban még növelni is tudta, így 22 pont előnnyel megmenekült a lábtoll-labdázástól, ami számára várhatóan 0-21 lett volna. A harmadik helyen Kis Csenge Anna végzett.

A szenioroknál Tóth Gábor – Urbán Tamás döntőt rendeztek. A pingpongozás után Tóth Gábor uralta a mérkőzést, és biztosan győzött. Sokak szerint Gábor a fiatalabbak között is döntő játszhatott volna. Ebben a korosztályban Berkó Sándor szerezte meg a harmadik helyet.

A következő programban a shuttleball viadal szerepelt. A shuttleball, a tajvani lábtoll-labda 10 centiméter átmérőjű gumilabdába erősített, tölcsért formázó lila tollakból álló különleges sportszer. Háromszor nagyobb, mint a lábtoll-labda, ezért könnyebb megrúgni, de nehezebb irányítani. A 24 induló csapatban és párosban mérte össze erejét. A gyermek korcsoportban Mihá Dzsenifer–Kanalas Richárd–Rézműves Alex, a felnőtteknél a Farkas Lilla–Ráski Lajos– Tóth Gábor trió nyert. Felnőtt párosban ötödik alkalommal állt a dobogó tetején Ráski Lajos, akinek Tóth Gábor volt a partnere. A férfi mezőnyben jól helyt állt Diós Letícia–Kovács Brigitta páros, amely férfiakat is lepipálva a harmadik helyet szerezte meg.

A folytatásban a tizenötödik szepataka bajnokság mérkőzéseit játszották a újszásziak. Az Eurosporton viszonylag sokszor látható attraktív szepataka hasznos kiegészítő sport a lábtoll-labdázók részére, hiszen kiválóan fejleszti a gyorsaságot, és a látványos ollózások elsajátításában is nagyon jó segédeszköz. A szepatakát a 15 gramm súlyú toll-labdához szokott lábtoll-labdázók nem nagyon szeretik játszani, mert a 17-18 dekagramm súlyú eredetileg bambuszból fonott labdát utánzó műanyag gömb fájdalmas nyomokat hagy, minderre azonban fittyet hánytak a résztvevők, akik nagy lelkesedéssel játszottak. 

Az eredményekről annyit, hogy megszakadt a rutinos, Tóth Gábor tizennégy éve tartó nagy sorozata, aki eddig rendre a győztes csapatban szerepelt. Ezúttal azonban a Czétényi Krisztián, Kanalas Dániel, Nagy László, Varga-Nagy Bálint összeállítású legénység nyert. Párosban azonban vigasztalódott Tóth Gábor, aki Almási László oldalán nyert.

Szilveszterkor immár tizenötödik alkalommal búcsúztatták lábtoll-labdázással az óévet az újszásziak. A résztvevők között voltak kezdők, gyermekek, serdülők, ifjúságiak, felnőttek, szeniorok, és válogatott játékosok. Köztük az év női lábtoll-labdázója, Farkas Lilla, a 164-szeres válogatott Tóth Gábor, az év ifjúsági versenyzői Diós Letícia és Rab Alexander, és nem utolsósorban a legjobb gyermek leány játékos, Dániel Petra.

A nevezési díj sütemény és üdítő volt. A sütemény remekek közül Czétényi Klaudia virslis kiflije fogyott el a leggyorsabban. A kezdőktől a szeniorokig tehát mindenki érdekelt volt a versenyen, amely ezúttal a szórakozásról és a vidámságról szólt.

A nyitószámhoz, „nagy indiánjátékhoz” 38 játékos sorakozott fel a háló két oldalán. Az egy „életig” tartó egyéni játékban cseles és jól helyezett rúgások után nagy nevetés közben sorra estek ki a nagy ászok. Végül Kovács Brigitta bizonyult a mezőny legjobbjának A második versenyszámban, a kézen fogós párosban 12 férfi és vegyes csapat, valamint 5 női duó játszott. A pároknak végig kézen fogva kellett rúgniuk a labdát, ha elengedték egymás kezét, akkor az ellenfélnek járt a pont. A kötöttség érdekes mozdulatokat, volt, akiknél megtervezett koreográfiát, másoknál szokatlan megoldásokat és vidámságot okozott. A kézen fogóst a Farkas Lilla–Tóth Gábor kettős nyerte. A harmadik versenyszám a sorsolásos szilveszteri páros volt, amelyben 16 kettős indult. A legvégén a Rab Alexander–Kovács Brigitta duó örülhetett megérdemelt sikerének.

A hagyományos csapatversenyben pedig a Farkas Lilla–Kovács Brigitta–Rab Alexander trió vitte a prímet. Eztán már csak pezsgőskoccintás volt hátra az újszászi sportos óévbúcsúztató, hangulatos programjából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában