Jászberény

2023.03.23. 17:33

Volt, aki amputációról beszélt a sporttámogatások visszavágása miatt összehívott fórumon

Pesszimista hangulat uralkodott a szerda délutánra összehívott egyeztetésen Jászberényben.

Illés Anita

A jászberényi sporttámogatások csökkentése volt a téma a jászberényi fórumon

Fotó: Pesti József

A megváltozott gazdasági helyzet miatt takarékos költségvetést fogadott el februárban a képviselő-testület. Ez azt jelenti, hogy kevesebb pénz jut a nem kötelező feladatok finanszírozására, így a sportra is. Míg tavaly közel 165 millió forint jutott a sportegyesületek támogatására, ebben az évben ennek csupán a töredékéből, mintegy 40 millió forintból gazdálkodhatnak. 

A Déryné Rendezvényházban tartott tanácskozáson a sporttámogatásra szánt idei költségvetési keretet és a város új sportrendelet tervezetét vitatták meg. A fórum felvezetéseként Budai Lóránt polgármester elmondta, a tervezetet már kétszer elküldték az érintett szervezeteknek, a beérkezett javaslatokat beépítették a dokumentumba. Kiemelte: a tömeg- és a diáksportra fektetik a hangsúlyt, a versenysporttal szemben, a támogatások elosztásában pedig fontos az igazságosság elve, ezért pályázati rendszert vezetnek be. 

Balogh Béla alpolgármester a gazdasági környezetet és a város idei költségvetését elemezve szólt a sporttámogatási lehetőségekről. 

A sportszervezetek vezetői számos kritikát megfogalmaztak a támogatások mértékével és a sportrendelet tervezettel kapcsolatban is. Oszvald Nándor, a Jászberényi Röplabda Klub elnöke pesszimista hangulatát kifejezve fekete pulóverben érkezett a fórumra. Ahogy fogalmazott, ha nem lehet megváltoztatni a 40 milliós keretösszeget, amelyre tizenegy szervezet pályázna, akkor siralmas jövő vár a jászberényi sportéletre. 

Agócs Tibor, a Yakuzák SE szakmai vezetője is kifejtette véleményét. A szakember szerint a támogatás drasztikus csökkentése amputációt jelent szinte minden sportegyesületénél. 

Harminc év után a Yakuzák Se nem indul az Európa Bajnokságon. Felkészített csapatunk van, de nem tudunk kiutazni. Ha nem változik a helyzet, októberben be kell zárni az Y Házat 

– jelentette be Agócs Tibor, aki a koncepcióval kapcsolatban fogalomzavarra is felhívta a figyelmet. Tisztázni kell egyebek mellett, hogy mit jelent a tömeg- és a diáksport, a szabadidősport, a versenysport és az élsport.

Kollár Anita, a Kolibri Se vezetője a kis szervezetek oldaláról közelítette meg a kialakult helyzetet és takarékoskodásra kérte az egyesületeket. A képviselő-testület március 29-én tárgyalja a helyi sportrendeltet.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában