Kosárlabda

2023.04.29. 10:00

Szarvas Gábor: „csak a munkában hiszünk”

Szolnokon készült és épült a napokban az U18-as fiú válogatott, amely júliusban a Divíziós B Európa-bajnokságon lesz érdekelt. A csapatunk szövetségi edzője Szarvas Gábor, akivel a négynapos edzőtábor végén beszélgettünk.

Varga Csaba

Szarvas Gábor igyekezett jó tanácsokkal ellátni tanítványait

Fotó: Pókász Endre

A felnőtt válogatottal ellentétben utánpótláskorú csapataink nem kényeztettek el bennünket eredményeikkel az utóbbi években. Szinte mindegyik korosztály a B Divízióban szerepel a kontinensviadalon, ahol csak a középmezőnyben zártak az elmúlt években. Tavaly a 13. helyen végeztek az U18-sok a romániai Eb-n. Az elmúlt esztendő novemberében az MKOSZ vezetői a szolnoki származású Szarvas Gábort – aki klubszinten az Olajbányász másodedzője – nevezték ki az U18-as nemzeti csapatunk vezetőedzőjének. A 42 esztendős szakember dolgozott már válogatott szinten méghozzá a 3×3-as U18-as fiúkkal, sőt, négy esztendeje Európa-bajnoki címnek örülhetett csapatával.

– Tavaly november óta vagyok az U18-as korosztály szövetségi edzője – mondta lapunknak Szarvas Gábor. – Azóta ez volt a hatodik összetartásunk. Novemberben és decemberben mintegy 40 játékost teszteltünk az edzéseken. A téli és tavaszi tréningeken már 18 főre szűkítettük a keret létszámát. A legutóbbi gyakorlásokon a fő cél már a taktikai elemek gyakorlása volt. Szolnokon négy napot, kifogástalan körülmények között dolgoztunk a Tiszaligeti Sportcsarnokban, amit egy TF-Budapest elleni edzőmeccsel zártunk. A felnőtt NB I/B osztályban szereplő fővárosiakat 85–74-re győztük le. Most 13 kosaras kapott szerepet, kulcsembereink klubkötelezettségük miatt hiányoztak, hétvégén az U20-as bajnokság döntőjében számítanak rájuk. Ez volt az utolsó tavaszi összetartásunk, legközelebb június 14-én Székesfehérváron találkozunk majd, ahol öt héten át a júliusi Eb-re fókuszálunk majd.

 

A tesztmeccsen egy Olajbányász játékost is felfedeztünk, nevezetesen Szugyiczki Mátét, aki már többször is helyet kapott a klub U20-as együttesében.

 

Nyilván nem lesz könnyű majd bekerülni az utazó csapatba, nagy a konkurencia mindegyik poszton.

– Mátéra négyes-ötös poszton számítunk, ő is társaihoz hasonlóan odateszi magát az edzéseken és a mérkőzéseken – folytatta Szarvas Gábor. – A nyári összetartást követően alakítjuk majd ki az utazó csapatot. A csoportunkban Albánia, Bosznia-Hercegovina, Grúzia, Montenegró és Szlovákia lesznek a vetélytársaink július 21–31. között a portugáliai Eb-n. Közülük kettő jut majd tovább a legjobb nyolc közé, ahol már az egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek. Célunk a lehető legtovább egészen a döntőig eljutni, hiszen a két finalista együttes jut fel az A Divízióba.

 

Tisztában vagyunk vele, hogy nehéz feladat vár ránk, de mi csak a munkában hiszünk, célunk, hogy döntősök legyünk, és jövőre már az A Divízióban szerepeljünk

 

– hangsúlyozta a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában