Labdarúgás / Galériával

2023.05.07. 10:06

Elsült a lesipuska! – így nyerte a Jászapáti a Megye II. rangadóját

Egyetlen villanás döntött a jászkunsági megyei másodosztály szuperrangadóján, amely nem csak a mérkőzést, de könnyen a bajnoki címet is eldöntheti.

Rózsa Róbert

Nagy csatában kerekedett felül a kékmezes Jászapáti a narancssárgában játszó Lurkó felett a Megye II. 21. fordulójában

Fotó: Pesti József

Ragyogó idő uralkodott szombaton, Jászapátin. A futballpálya tőszomszédságában még nem nyitott ki a városi strand, így zsivaj sem szűrődhetett át. A szintén közelben fekvő horgásztavon pecások tucatja hódolt szenvedélyének a tavaszvégi bágyadtságban, és csak remélni lehetett, hogy mozdulatlanságuk nem ragad át a Jászapáti és a Lurkó Focimánia focistáira, akikre aznap délután még fontos teendők vártak.

Félórával a kezdősípszó előtt még fennállt a veszélye, hogy átragad: pár kósza nézőt leszámítva üresen kongott az egykor 4500 nézőt is befogadó pálya (ennyien voltak kíváncsiak a Ferencváros vendégjátékára 2006-ban, amikor mindkét csapat még az NB II.-ben vitézkedett – hát igen, ami a Fradinál gyászidő, az Apátin aranykor volt).

Pedig ez sem akármilyen találkozó volt.

Ha nem is a nemzeti bajnokság második, de a megye második vonalának rangadóját játszották: a 2023-ban még veretlen Jászapáti a fél éve minden meccsét megnyerő Lurkó Focimániát fogadta.

A két csapat már biztosan az 1-2. helyen végez a ligában, a kérdés az, hogy kihez kerül a bajnoki cím, hiszen a mérkőzés előtt mindössze két pont volt a Lurkó előnye az Apátival szemben, így akár a végső győztes kilétéről is dönthet az összecsapás.

A csendet aztán egy erőteljes, hazai öltözőből érkező „Apáti, Apáti, Apáti!" csatakiáltás törte meg. A csapatok a pályára vonultak, az érdeklődők is megérkeztek szépen lassan, majd felrecsegett a hangosbemondó (valahogy úgy, mint a Csinibaba c. film nyitójelenetében): „Szeretettel köszöntünk minden kedves nézőt a Jászapáti–Lurkó Focimánia mérkőzésen”.

Minden készen állt, indulhatott a rangadó.

Amely rögvest egy hazai helyzettel kezdődött: a csapat erőssége, Menyhárt Dániel maradt üresen az ötösön, de fejesében nem volt erő, hárított Sándor Bence kapus. A 9. percben megint Menyhárt lógott meg a jobbszélen, és pontosan centerezett, ám Csőke Bence az oldalhálóba pofozta a ziccert. Szűk negyedóra után jött az első Lurkó-helyzet: Kiss Balázs tekert veszélyesen – majdnem – a ficakba.

Inkább szervezett, mintsem látványos játékot hozott az első félidő, és biztosnak látszott, hogy nem ismétlődik meg a két csapat őszi gólparádéja, amit 7–4-re a Lurkó nyert. A nyárias napsütés nyárias záporrá vált a játékrész közepén, a zuhé pedig a hazaiakat frissítette fel jobban: Menyhárt csapott le egy kicsorgó labdára a 37. percben, és pár méterről a halóba lőtt, 1–0.

Menyhárt Dániel (labdával) az egész mérkőzésen fenyegetést jelentett a szolnokiak kapujára
Fotó: Pesti József

Nem nézhette ezt tétlenül a Lurkó játékos-edzője, Balázs Béla, aki a félidőben átszervezte csapatát, a védő Tálas Dávid helyére a csatár Serfőző Gerzsont küldte.

Hiába keverte meg azonban a kártyákat, az – ezen a meccsen kiválóságát, Mile Krisztiánt nélkülöző – szolnoki csapat. Támadójátékukban nem volt kellő erő, egy Nagy András által jegyzett távoli löket alkalmával veszélyeztették csak Vincze Gábor kapuját. Sőt, Menyhárt, valamint Urbán Marcell révén a Jászapáti közelebb állt a második gólhoz.

Noha ezt nem szerezték meg, stabil játékuknak köszönhetően így is megnyerték a találkozót. Mindez azt is jelenti, hogy a Jászapáti megelőzte a bajnoki pontvadászatban a Lurkót úgy, hogy már csak három forduló van hátra az idei bajnoki szezonból.

Nem csak lelkesek, leleményesek!

Kicsi, de hangos szurkolómag buzdította a Jászapáti csapatát a szombati nagy meccsen. Kereplőkkel és dobbal felszerelkezve érkeztek, ám akadt egy bökkenő: híján voltak a dobverőnek. A lelkes fiatalok kreatív módon oldották meg a szurkolói eszköztár hiányosságát: fakanállal. Vagyis mindjárt kettővel. A bőséges felszerelkezés indokoltnak bizonyult, az egyik hangszerré avanzsált kanál nem élte túl a drukkolást. Sebaj, ha húslevest nem is kavarnak már vele a következő hétvégén, jó ügyért tört ketté pályafutása.

Jászapáti–Lurkó Focimánia 1–0 (1–0)

Jászapáti, 100 néző, vezette: Czékus Sándor (Dékány Zoltán, Golecz Gábor)

Jászapáti: Vincze G. – Papp B., Szabari, Illés G., MENYHÁRT, CSŐKE, Birkás (Tajti, 76.), Urbán M., Szász L., Urbán K., LENDVAI. Edző: Menyhárt Dániel

Lurkó Focimánia: Sándor B. – Soltész-Nagy (Alföldi, 61.), Török T., Albert D., Nagy A., Balázs B., Tálas (Serfőző, a szünetben), KISS B., Juhász A. (Vörös G., 75.), Csorba, Bali. Edző: Balázs Béla.

Gólszerző: Menyhárt (37.)

Szombati eredmények: Jászboldogháza–Tiszagyenda 1–3, Kunmadaras–Túrkeve 3–3.

A bajnokság állása: 1. Jászapáti, 44 pont, 2. Lurkó Focimánia 43, Tiszagyenda 33, Tiszajenő 33, Fegyvernek 30, Kunmadaras 30, Tiszaszentimre 29, Jászjákóhalma 23, Túrkeve 23, Abádszalók 15, Tiszaföldvár II 11, Jászboldogháza 4.

Vasárnapi mérkőzések: Tiszaföldvár II.–Jászjákóhalma, Tiszajenő–Fegyvernek, Abádszalók–Tiszaszentimre, 17.00.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában