Labdarúgás

2023.09.17. 19:55

„A fejlődéshez türelem és alázat kell” – Varga Attila feljuttatná a Karcagot az NB II.-be

Varga Attila mindössze hét mérkőzés után vette át az NB III. Észak-Keleti csoportjában szereplő Karcagi SE irányítását. Az 54 éves szakember egységes csapatot szeretne kovácsolni a nagykunságiakból, akik jelenleg csak a tizenkettedik helyen szerénykednek a tabellán. Varga az első pillanattól kezdve komoly változtatásokat hozott a csapathoz, a játékosoknak szigorú szabályokat kell követniük, illetve több edzésre is van szüksége az együttesnek.

Kovács Levente

Varga Attilának olyan játékosokra van szüksége, akik éhesek a sikerre

Fotó: Török Attila/ Nemzeti Sport

Hogyan jött a megkeresés a Karcagtól?

–  Leültünk beszélgetni a vezetőkkel, ők is és én is elmondtam az elképzeléseimet, amelyek találkoztak, majd megegyeztünk, és megérkeztem Karcagra.

– Edzői pályafutása során a Soroksárt, a Ceglédet és a Kazincbarcikát is feljuttatta az NB III.-ból NB II.-be. Karcagra is hasonló a célokkal érkezett?

A három feljutó csapatomnál a szakmai igazgatóval közösen állítottuk fel a keretet. Én soha nem folytatok tárgyalásokat, vagy hozok gazdasági döntéseket, mivel ezek nem tartoznak a hatáskörömbe, de szeretem, ha kikérik a véleményemet a játékosokról. Ebből a szempontból részt veszek a játékoskiválasztásban, most viszont egy már meglévő kerettel kell dolgoznom. Jelenlegi helyzetünkben a célom az, hogy minél hamarabb átadjam a szellemiségemet, és olyan csapatot építsek a Karcagon, amely elérheti céljait. 

Három együttest már sikerült feljuttatnom ebből az osztályból, ha a feltételek adottak lesznek, és megkapom, amire ehhez szükségem van, akkor megcsinálom itt is! 

– A DVSC II. elleni 3–1-es vereséget a helyszínen látta. Milyen tapasztalatokat szűrt le azon a mérkőzésen?

A meccs során jó néhány játékosnál felfedeztem az egyéni értékeket és már akkor tudtam, hogy a legfontosabb feladatom az lesz, hogy egységes gárdát kell kovácsolnom. Jó játékosok egyénileg, de nem tudtak csapatként küzdeni egymásért. A csapatrészek között nem volt összhang, kevés volt a motiváció, hitehagyott volt a társaság.

– Hétfőn tartotta az első edzést a Karcagnál. Mi volt az első benyomása a csapatról? Hogyan telt az első hét?

Eseménydúsan teltek az elmúlt napok, komoly változások voltak az edzésszámban, amelyek alapjaiban meghatározhatják a következő hónapok eredményességét. A csapatról első benyomásként a DVSC II. elleni mérkőzés után azt fogalmaztam meg, hogy egyénileg vannak jó játékosaink, akik nem csapatként játszanak. A héten a beszélgetések alkalmával elmondtam mindenkinek mit várok el tőlük a pályán egyénileg és csapatjátékosként is. 

– Milyen futballt szeretne játszatni a karcagi csapattal?

Nem fogok olyan közhelyeket mondogatni, hogy támadófocit játszunk, mert nem hiszek ebben. Szakmailag minden csapatnál más és más az elvárás, muszáj alkalmazkodni az adott feladathoz. Összességében én nem védőkben és támadókban gondolkodom, hanem egy egységes csapatban, melyben mindenkinek van védekező és támadó feladata. Szükség van olyan játékosokra, akik éhesek a sikerre, és tesznek is az eredmény érdekében. 

Keményen, szorgalmasan kell dolgoznunk, lépésről lépésre koncentráltan, de semmit el nem sietve. A fejlődéshez türelem és alázat kell!

– A csütörtöki, Cegléd elleni 3–0-s sikerrel túl van az első meccsén a csapat élén. Hogyan értékeli azt a mérkőzést?

Ez volt az első meccsem a csapattal, remek volt a hozzáállásunk, ami nagyon fontos. Igyekeztünk egyfajta domináns játékot megvalósítani, irányítottuk a találkozót, ahogyan szerettük volna. Minden összecsapáson fontos az eredmény, legyen az bajnoki vagy felkészülési mérkőzés, de a teljesítmény is nagyon kielégítő volt. Nagy jelentőséggel bíró győzelmet arattunk az önbizalom és a hit szempontjából.

– Melyek azok a legfontosabb dolgok, amin változtatni kell a csapatnál? Mi várható a következő bajnoki mérkőzésen, a Tiszaújváros ellen?

A legfontosabb, hogy erős, egységes csapatot kell alkotnunk, összetartóvá kell formálni a társaságot. Az edző filozófiája és munkája az együttes sikerének a kulcsa. Új edzőként biztos, hogy sok újdonság lesz a gárdán belül, és beletelik majd egy kis időbe, mire mindenhez hozzászoknak a játékosok, de leginkább azon kell dolgoznunk, hogy minél hamarabb jó futballt játszunk. Napról napra, meccsről meccsre kell gondolkodnunk, hiszen a rövid távon elért győzelmek a hosszútávú célunk eléréséhez visznek közelebb. Remélem, lesz videóanyagom a Tiszaújvárosról, amiből ki tudok indulni taktikai szempontból, de a mérkőzés még messze van. Van elképzelésem, egy meghatározott forgatókönyvem, melyet követni fogunk függetlenül az ellenféltől.

– Milyen szabályokat hozott az együtteshez?

Növeltem a heti edzésszámot, már az első perctől elkezdtem beszélgetni a srácokkal, szeretek szavakkal hatni a játékosokra, és edzeni a mentális bázist. Ilyenkor azon dolgozom, hogy felerősítsem a játékosok erényeit és igyekszem elültetni a szellemiségemet, mentalitásomat. Bevezettem egy komoly házirendet, amit nagyon következetesen be fogok tartani, hiszen fegyelmezettnek kell lennünk a pályán és azon kívül is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában