Legenda lett a „királyból"

2023.10.04. 19:49

A felejthetetlen szolnoki sikerek ma is bearanyozzák a hatvanéves Berkics László napjait

Rohan az idő. A szolnoki kosárlabda egyik legnagyobb alakja, Berkics László szerdán ünnepli 60. születésnapját. Az Olaj-tábor által királynak becézett egykori kiválósággal beszélgettünk.

Varga Csaba

Berkics László pályafutása során 104 válogatott mérkőzésig jutott el

Fotó: Mirkó István/ Nemzeti Sport

A hatodik ikszet is illik rendesen megünnepelni, sokszor csak az a kérdés, hány napig tart majd a buli.

– A következő napok az ünneplés jegyében fognak eltelni – mondta hírportálunknak Berkics László. – Szerdán délelőtt a polgármesteri hivatalba voltam hivatalos, este pedig Tóth Attila barátomékkal elmegyünk az egyik a szolnoki étterembe vacsorázni. Szombaton pedig a családdal ebédelünk, nagy örömömre a 88 éves édesanyám és a nővérem is ott lesz majd. Jövő csütörtökön pedig az Olajbányász–DEAC bajnoki mérkőzésre hívott meg a klub vezetése. Nagy hirtelen ennyit tudok mondani a következő napok programjairól.

– Mielőtt a régi szép időket felidéznénk, előbb beszéljünk a jelenről. Mivel tölti a mindennapjait?

– Van egy szállítmányozási cégem, ami expressz fuvarozással foglalkozik. Jómagam is járom Európa útjait, szeretek vezetni, 17 éves korom óta van jogosítványom. Repül az idő, gyorsan telnek a napok, de szerencsére semmi gondom.

– Gondolta volna, amikor 1987-ben az Olajhoz került, hogy felejthetetlen évek várnak majd önre?

– Nagyon nem gondolkodtam rajta, a Honvédnál nem éreztem a jövőképet, a szolnoki vezetők pedig komoly terveket vázoltak fel. Arról nem is beszélve, hogy a Honvéd–MAFC derbi kivételével Pesten alig volt néző a csarnokban, míg Szolnokon már akkor is telt ház volt a mérkőzéseken. Nagy vihart kavart, hogy eljöttem a Honvédból, utána ki tudja, miért, de eltiltottak négy mérkőzésre. Emlékszem, a fővárosban, a Ganz-Mávag ellen játszottam először rengeteg szolnoki drukkerek előtt, szezonbeli első sikerünk után úgy ünnepeltek bennünket, mintha bajnoki címet nyertünk volna.

– Biztosak vagyunk benne, hogy ezután még nagyon sok emlékezetes mérkőzése volt a piros-feketék soraiban.

– Ó, számtalan. Amikor 1989-ben Kecskeméten kiharcoltuk az A csoportba jutást, legalább ezer néző kísért el oda bennünket. Két év múlva, a Tungsram ellen Újpesten az én kosarammal nyertünk. Másnap a sportnapilap azt a címet adta, hogy „Császár lett a királyból”. A ZTE elleni bajnoki döntő meccsei, közöttük a negyedik, amit megnyertünk 1991. április 11-én Zalaegerszegen. Másnap kora hajnalban értünk haza, a Kossuth téren viszont több ezer ember várt bennünket, reggelig ünnepeltünk velük. Rá három napra volt az éremátadó a Tiszaligetben, ami ugyancsak örökké fog élni az emlékezetemben. Minden nagyképűség nélkül állíthatom, azokban a napokban társaimmal mi voltunk a legnépszerűbb emberek Szolnokon.

– A folytatásban már elmaradt az aranyérem, két év múlva a bajnokságban és a kupában is második lett a csapat. Ön pedig távozott. Miért?

– Rajtam is fogott az idő, sérülések hátráltattak a munkában, még egy-egy évadot lehúztam Csepelen és Salgótarjánban. Rövid ideig edzősködtem az utánpótlásnál. Az élet azonban úgy hozta, hogy vállalkozásokba fogtam, igyekeztem a magam ura lenni. Mint most, a fuvarozó cégemet vezetem.

– A két fia közül csak Máté lett kosaras?

– Roland annak idején a katonai pályát választotta, neki van egy kisfia, az ötéves unokám. Máté az Olajban nevelkedett, most is játszik Cegléden, de már az edzőséggel is kacérkodik, fiatalokkal foglalkozik.

– Ha nem Európa útjait járja, akkor hol tölti a mindennapjait?

– A feleségemmel Kengyelen élünk immár 21 éve, ahol nagyon jól érezzük magunkat. Még annyit, tudom, hogy elrepült az idő, hatvanéves vagyok, de jól érzem magam a bőrömben.

Berkics László álomcsapata 

A kosárlabdameccsekre 12 játékost lehet nevezni. Megkértük a 104-szeres válogatott Berkics Lászlót, hogy sorolja fel azt a 12 kosarast, akikkel legszívesebben játszott pályafutása során. 

Névsor: Andrej Tyubin, Gellér Sándor, Heinrich Róbert, Horváth Attila, Hosszú István, Judik Béla, Misek Csaba, Rasid Abeljanov, Székely László, Sztojan Ivkovics, Tóth Attila, Tóth Zoltán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában