CSELGÁNCS

2020.11.19. 19:36

A szolnoki Karakas Hedvig Európa-bajnoki címet szerzett

A szolnoki származású Karakas Hedvig megszerezte élete első felnőtt Európa-bajnoki címét, miután csütörtökön legyőzte a prágai döntőben a portugál Telma Monteirót.

Nemzeti Sport, Varga Balázs

Karakas Hedvig | <i>Fotó: jochapress.hu</i>

Forrás: jochapress.hu

Fotó: Gabriela Sabau

Csütörtökön utolsó magyarként maradt versenyben az olimpiai kvótás helyen álló Karakas Hedvig, aki az 57 kilogrammos súlycsoportban szerepelt, az első mérkőzésén pedig a lengyel Anna Kuczerával csapott össze. A korábbi találkozójukon mindkét alkalommal Hédi nyert, közte tavaly a budapesti Grand Prix-n is.

Harmadik meccsükön a Honvéd sportolója – aki októberben bronzérmes volt a budapesti Grand Slamen – eleinte nem találta a fogást riválisán, aki egy karfeszítésből is kiszabadult, így jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás. Ebből két perc telt el, amikor a világbajnoki harmadik magyar dzsúdós egy hátsó gáncsra vazaarit kapott, és nyert.

A harmincéves versenyzőre a negyeddöntőben a címvédő orosz Darja Mezseckaja várt. A felek nem jutottak dűlőre a négyperces mérkőzésidőben, így jöhetett a hosszabbítás. A ráadásban nemsokára mindketten két-két intésnél tartottak, majd a küzdelem nyolcadik percében a bíró harmadszor is figyelmeztette – ezúttal passzivitásért – Me­zseckaját, így a vb-bronzérmes Hédi jutott be a legjobb négy közé.

A BHSE dzsúdósára az elődöntőben az Eb-ezüstérmes Ivelina Ilieva várt, akivel 2006 óta már nyolcszor találkozott, és ebből hatszor megverte a bolgár sportolót. A döntőért zajló küzdelem első percében Hédit kétszer is megintették, de ellenfele nem tudott akciót végrehajtani rajta. Fél perccel a vége előtt Hédi földre vitte Ilievát, majd félig támaszkodó helyzetben az oldalára döntötte őt, amire vazaarit ítélt a bíró, és ez végül elegendőnek bizonyult a győzelemhez.

A szolnoki dzsúdós a döntőben a portugál Telma Mon­teiróval mérte össze erejét, akit eddigi nyolc találkozójukon csak egyszer tudott megverni, tehát az esélyesnek inkább ellenfele számított. Már csak azért is, mert a 34 esztendős rivális a női dzsúdó egyik legnagyobb sztárja, olimpiai bronzérme mellett négyszeres világbajnoki második, kontinensviadalokon pedig már tizenhárom érmet – köztük öt aranyat – gyűjtött. Hédi a második Európa-bajnoki fináléjára készülhetett, az elsőn, a 2015-ös bakui döntőben ugyancsak Monteiróval csapott össze, ám akkor vereséget szenvedett.

A nap zárómérkőzésén a portugál agresszíven kezdett, de a magyar versenyző kijött a szorításából. Egy perc után egy kaszáló dobást láthattunk Héditől, de pontot nem tudott szerezni belőle. Nagyjából három perc után Hédit megintették passzivitásért, ezután kezdeményezőbbé is vált, de nem találta a fogást a portugálon. Jöhetett a hosszabbítás és a küzdelem az aranypontért. A két rutinos versenyző nem bírt egymással, így két perc után páros intést ítélt a vezetőbíró.

A döntő nyolcadik percében Monteiro is megkapta a második intését, és úgy tűnt, kezd fáradni. Nem sokkal később Hédi támadott, a portugál pedig csak menekült, levetette magát a tatamira, amiért újfent megintették, amely már a harmadik volt számára, ezzel pedig Hédié lett a győzelem, vagyis megnyerte első Európa-bajnoki címét – ez a siker a magyar dzsúdósport tizennyolcadik Eb-aranyérme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában