úszás

2018.06.22. 16:08

Remek eredmények a szolnoki úszóknál

Az utóbbi időben számos szép sikert könyvelhettek el a szolnoki fiatalok a különböző korosztályos viadalokon, és nem mellesleg folyamatosan bővül az úszni vágyók száma a megyeszékhelyen. A Szolnoki Dózsa úszószakosztályának vezetőedzője, Szekeres Szilvia számolt be a klub jelenlegi helyzetéről.

A Szolnoki Dózsa csapata a megyei bajnokság döntőjéről is számtalan éremmel tért haza

2017-ben tizenkét úszó indulhatott el a szolnoki klubból az országos bajnokságon. Az ob-n való részvételhez nagyon komoly szintidőt kell teljesíteni a szezon során, és csak ebben az esetben lehet részt venni az év legrangosabb versenyén, ebből adódóan, aki akár csak egy versenyszámban rajtkőre állhatott a magyar bajnokságon a korosztályban, az büszke lehetett az egész éves teljesítményére.

A 2005-ös születésű Sűrű Konrád pedig nem csupán az indulási feltételt abszolválta, hanem fináléba jutott két számban is, és végül 100 méter mellen negyedik, míg 200 mellen ötödik lett. Konrádon kívül egyébként még többen is döntőt úszhattak, tudtuk meg Szekeres Szilviától.

Hagyományosan a mellúszás a legerősebb számuk a szolnokiaknak, ami abból adódik, hogy mellen tanulnak meg úszni a gyermekek. Vannak olyan egyesületek, ahol a hátúszást oktatják elsőként, ott a hát válik a dominánssá.

A jól működő rendszer alapja az óvodások számára zajló úszásoktatás, itt tanulnak meg úszni a gyerekek Kis Fruzsina irányítása mellett. Innen a „minicsoportba” kerülnek Szekeres Szilviához, majd egy kiválasztási folyamatot követően Farkas Olgánál folytatják az edzéseket.

Három sportcsoportot alakítottak ki a szakvezetők, amelyből kettő Szilvia vezetésével zajlik, egy pedig Olgához tartozik. Ez a többlépcsős rendszer jót tesz a gyerekek fejlődésének, hiszen motiválja őket az előrelépés lehetősége, valamint a közel hasonló szinten lévő társaikkal edzhetnek nap mint nap.

Az iskolákkal is remek viszonyt ápol a szakosztály, hiszen két intézmény, a II. Rákóczi Ferenc és a Szegő Gábor Általános Iskola első és második osztályos tanulói a tanév során heti három testnevelésórájukat töltik úszással a Tiszaligetben.

A Szolnoki Dózsa csapata a megyei bajnokság döntőjéről is számtalan éremmel tért haza

A második év végén pedig eldől, hogy kik azok, akiknek van kedvük folytatni a sportágat versenyszerűen, valamint tehetségesek is.

Korábban a Sportcentrum keretein belül működött az úszószakosztály, azonban már jó pár éve a Szolnoki Dózsa vízilabdaklubhoz tartozik. Mint azt Szekeres Szilvia elmondta, remek a kapcsolatuk a pólósokkal.

Előfordul, hogy akik az úszás monotóniáját nem bírják, vagy akiknek a testalkata inkább a vízilabdára alkalmas, azok sportágat váltanak, de volt már példa arra is, hogy kajakozni vagy éppen atletizálni mentek el a fiatalok, miután az úszásnak köszönhetően a keringési rendszerük és az izomzatuk remekül kialakult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában