KAJAK

2018.06.19. 11:04

Világsztár kismamákkal is versenyeznie kell Bodonyi Dórának

Miben hasonlít egy nyaraló és egy kajakos? Mindketten a vízparton töltik mostanság az időt. Igaz, a vakációzók valamivel kellemesebb körülmények között. Aki alá hajót adott a sors, annak most kőkemény időszaka van. Kiváltképp, ha magyar, kajakos és ráadásul hölgy az illető.

Gutai István

Bodonyi Dóra a világkupán megmutatta, olimpiai távon is számolni kell vele.

Forrás: MTI

Nincsenek unalmas napok, szó sem eshet monotóniáról. Még akkor sem, ha derékig gázol a szezonban a magyar kajak-kenu szakág. És a szakágon belül a jelen állás szerint legmagasabban jegyzett szolnoki kajakos, Bodonyi Dóra is.

A Szolnoki Kajak-Kenu Klub versenyzőjét hétfő kora délután, két edzés között, a kevésbé sportszakmai megfogalmazás szerinti „ejtőzés” közben értük utol.

– Valóban kemény ez az időszak, napi két edzéssel, úgyhogy nincs idő unatkozni – mondta Bodonyi Dóra.

– Most gyakorlatilag egy újraalapozás folyik, mert a második válogató az eléggé sokára lesz. Viszont csak és kizárólag magammal foglalkozhatom, hiszen a rövid távú célom sikerült: bekerültem a négyesbe, amellyel sikerült is megnyernünk az Európa-bajnokságot.

– Méghozzá úgy, hogy elég jó pályát tudtunk menni. Örülök annak is, hogy a világkupán tudtam menni ötszáz egyest, ahol második lettem. A célom az, hogy benne maradjak a négyesben, ehhez a következő válogatón dobogón kell lenni.

– Ami nagyon nehéz, de nem lehetetlen. Az első válogatón ugyan csak negyedik lettem, de ott a pályával és az evezéstechnikámmal is voltak kisebb problémák, úgyhogy van még benne tartalék. Az ezer párost is szeretnénk, ha sikeres lenne.

– Meg ugye, ott van még az ötezer egyes is. Az viszont majd sikerül, ahogy sikerül, hiszen idén nem ez lesz a fő számom.

Az idei szezon azért is rendkívül nehéz, mert visszatértek a „kismamák”. Kozák Danuta és Csipes Tamara is édesanyaként versenyez már, nem is akárhogyan.

A szülési szabadság minden szépségével és nehézségével együtt egyfajta pihenés is volt mindkettejüknek. Másrészt egy gyermek születésénél nagyobb motiváció aligha képzelhető el.

Ehhez vegyük hozzá, hogy a két klasszis a gyermekáldás előtt is egészen kivételes motivációs képességekkel bírt.

– Azt mindenki tudja, hogy Danuta nem csak Magyarországon, hanem az egész világon a leggyorsabb – folytatta a szolnoki kajakos hölgy.

– Számítottunk arra, hogy a visszatérése után sem lesz sokkal lassabb. Erre készültünk is. Ami viszont egy kicsit meglepett, az Tamara sebessége. Hiszen csak hat hónapos a kislánya, de „Tami” rettenetesen gyors már most is.

– Ráadásul az idő is neki dolgozik, hiszen a következő válogatóig neki is elég sok ideje lesz edzeni, alighanem még tovább fog gyorsulni. De nagyon jó a mezőnyben mindenki. Nem nagyon szeretnék a következő válogatóról beszélni.

– Nem azért, mintha bármi félelem lenne bennem, hanem azért, mert nem szeretek így előre jósolgatni, a saját teljesítményemről meg pláne nem. Persze, benne van a pakliban, hogy dobogós lehetek, de az is, hogy nem.

– Várjuk meg ezzel a válogatót, ott úgyis kiderül, hogy ki a gyorsabb, ki a jobb.

Bodonyi Dóra a világkupán megmutatta, olimpiai távon is számolni kell vele.
Fotó: MTI

A magyar női kajakozásban valami egészen jól működik immáron évtizedek óta. Válogatót szinte nehezebb nyerni, mint világversenyt.

Ami részint hatalmas elismerés az edzők és a versenyzők számára, részint nagy büszkeséggel tölti el a szurkolókat – mert vannak, nem is kevesen.

Részint viszont roppant nagy teher a versenyzőknek, hiszen egy magyar válogatón ötödiknek, vagy hatodiknak lenni annyit jelent, hogy kikerül a kajakos az aktuális világverseny-keretből.

Másrészt viszont aligha van olyan ország, ahol az esetleges negyedik, vagy ötödik hely ne érne „csont nélküli” világbajnoki indulást.

Mindig magunkhoz mérjük magunkat

– Nagyon komoly munkát végez Dóri és a csapattársai is – mondta Hadvina Gergely, Dóra edzője.

– Az a cél természetesen, hogy a négy hét múlva esedékes második válogatón a lehető legjobb formában legyen. Kozák Danuta és Csipes Tamara visszatérése természetesen átrajzolhatja az erőviszonyokat, hiszen két olimpiai bajnokról beszélünk.

– Az elvárásunk az Dórival szemben, hogy a következő válogatón is az első négyben végezzen, így lehet esélye bekerülni a négyes hajóba. De nem is feltétlenül helyezésekben gondolkodunk, hanem abban, hogy mindig- mindig fejlődni tudjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában