KOSÁRLABDA

2018.06.22. 12:27

Szolnokról a válogatottig: Zele Dorina már a 3. Európa-bajnokságára készül

Tizenkilenc éves koráig Szolnokon nevelkedett Zele Dorina, a megyeszékhelyen lett NB I-s kosaras. Néhány évvel később már válogatott volt, a hazai rendezésű Eb-n is szerepelt és jó esély mutatkozik arra, hogy jövőre már a harmadik kontinensviadalán képviselje Magyarországot.

Szöllősi Péter

Zele Dorina (labdával) évek óta a felnőtt válogatottban szerepel, két Eb-n és Universiadén is pályára lépett.

Fotó: MTI/EPA

– Hogyan ismerkedett meg a sportággal?

– A sportág alapjait Szolnokon sajátítottam el. Hatéves koromban Tóth Jánosnál kezdtem el a kosárlabdát a Széchenyi Krt.-i Általános Iskolában, és középiskolás éveim elejéig ő volt az edzőm. Tizenöt évesen kerültem be a szolnoki felnőtt csapatba.

– 2010 nyarán szerepelhettem az U18-as Európa-bajnokságon, de sajnos ezt követően keresztszalag-szakadást szenvedtem, és erre ráment a következő évem, ráadásul a szolnoki élvonalbeli női kosárlabda is megszűnt.

– Hogyan alakult a folytatás?

– Földi Sándor invitálására Szekszárdra igazoltam, ahol három évet töltöttem és ugyan a másik lábam is megsérült, de amikor egészséges voltam, akkor mindig megkaptam a lehetőséget a bizonyításra, és 2014-ben két mérföldkő is bekövetkezett az életemben, ugyanis egyrészt meghívást kaptam a felnőtt válogatottba, másrészt pedig Zalaegerszegre szerződtem.

– Eddigi pályafutásom legeredményesebb szezonját produkáltam ott, ugyanis 18,8 pontos meccsenkénti átlagommal második lettem az NB I pontlistáján.

– Feltételezem, hogy ezáltal megnyíltak a kapuk ön előtt.

– Igen, részt vehettem a Magyarországon rendezett 2015-ös Európa-bajnokságon, amelyet ugyan a rutinos játékosok csalódásként éltek meg, de nekem huszonhárom évesen hatalmas élmény volt, hogy rengetegen szurkoltak nekünk, és nemzetközi klasszisok ellen játszhattam.

– Emellett szerződést kaptam egy magyar élcsapattól, a PEAC Pécstől, ahol mindkét szezon során az Európa-kupában is szerepeltünk, viszont a bajnokságban egyik évben sem jött össze az érem. Ugyan kevesebb játékpercet kaptam, mint a ZTE-nél, de a külföldi edzőktől és játékostársaktól sokat tanultam.

– 2017-ben újabb Eb és klubváltás következett...

– Így van, a tavalyi kontinensviadal máig fájó emlék számomra, hiszen, egy pontra voltunk a nyolc közé jutástól az olaszok ellen, és én is nagyobb szerepet kaptam, hiszen a négyes poszton elsőszámú cserének számítottam.

– A bajnokságban pedig az Aluinvent DVTK színeit képviselem 2017 óta. Ugyan éremesélyesnek számítottunk, de végül sajnos csak a hatodik hely jutott nekünk.

– A céljaim között szerepel, hogy érmet szerezzek az NB I/A-ban és továbbra is bizonyíthassak nemzetközi téren a válogatottal és a klubommal egyaránt.

– A következő szezont szintén Diósgyőrben töltöm majd, ahol nagyon jól érzem magam.

Zele Dorina (labdával) évek óta a felnőtt válogatottban szerepel, két Eb-n és Universiadén is pályára lépett.
Fotó: MTI/EPA

– A szezon végeztével, hogyan telnek a mindennapjai?

– Jelenleg a Debreceni Egyetem nappali tagozatos hallgatója vagyok. Az élsport miatt egyéni tanítási rend szerint végzem a sportszervezői szakot, így tudom összeegyeztetni a tanulást a kosárlabdával.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy diplomát szerezzek: addig nem fogom abbahagyni a sportot, amíg az egyetemet nem végzem el – tette hozzá Dorina mosolyogva.

– A kosárlabda-pályafutásom nem tart örökké, és ezt követően nem szeretném kiszolgáltatni magam a szerencsének.

– Mennyire jellemző, hogy a profi kosárlabdázók felsőfokú intézményben tanulnak?

– A miskolci csapatban én vagyok az egyetlen.

– Immáron hét éve él Szolnoktól távol, nem érez alkalomadtán honvágyat?

– Fiatalon kerültem el otthonról, már megszoktam ezt a helyzetet, nincsen rossz érzésem ezzel kapcsolatban, minden városban megtaláltam a számításaimat. A szabadidőmet tanulással, illetve a barátokkal töltöm.

Zele Dorina névjegye

Született: Szolnok, 1992. 02. 13.

Posztja: erőcsatár

Klubjai: Szolnoki NKK (2007–2011), Atomerőmű Szekszárd (2011–2014), ZTE NKK (2014–2015), PEAC Pécs (2015–2017), Aluinvent DVTK Miskolc (2017-), U18-as válogatott (2010), 26-szoros felnőtt válogatott (2014-)

Legnagyobb sikerei csapatban: Európa-bajnoki 9. helyezett (2017), Universiade 7. és 8. hely (2013 és 2015), NB I/A 5. és 6. helyezés. U18-as Európa-bajnokság 15. hely (2010)

Egyéni elismerések, díjak: 2. legtöbb pontot szerző játékos az NB I/A-ban (2014/2015), Tolna megye legjobb női kosárlabdázója (2014), Kadet országos bajnokság All Star-csapattagság (2008)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában