Hírek

2004.12.30. 00:00

Feloldották a kormány épülete körüli blokádot

BAMA

Meghatalmazottja révén a központi választási bizottsághoz fordult az ukrajnai elnökválasztás vesztese. Viktor Janukovics szerint törvénytelenségek történtek mind a 225 választási körzetben. A közzétett végeredmény szerint Viktor Juscsenko ellenzéki jelölt nyert a szavazatok 51,99 százalékával, míg Janukovics 44,19 százalékot kapott.
A győztes hívei eredetileg blokád alá vonták volna a kormányépületet, tiltakozásul a tervezett kormányülés ellen. Janukovics miniszterelnök azonban nem jelent meg a helyszínen, ezért a szervezők elálltak tervüktől. Amiatt is döntöttek így, mert megkezdődött Heorhij Kirpa búcsúztatója. A közlekedési minisztert holtan találták nyaralójában. A főügyészség „öngyilkosságra kényszerítés” vádjával kezdte meg a nyomozást az ügyben.
A kormány végül a pénzügyminiszter vezetésével mégis megtartotta ülését a pénzügyminisztérium épületében, ahol arról döntöttek, hogy 70 ezer euró értékű gyógyszert ajánlanak fel a délkelet-ázsiai természeti katasztrófa áldozatai részére.
Ma várhatóan lebontják a kijevi főutcán november vége óta álló sátortábort. Juscsenko munkatársai azonban kilátásba helyezték: ha a legkisebb veszély is felmerül, néhány óra alatt ismét felverik a sátrakat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!