Hírek

2004.12.18. 06:49

Óránként hatezerért fogadhat testőrt

Van, aki félelmei, van, aki elvakult rajongói, de olyan is akad, aki a törvényi szabályozás miatt növeli biztonságérzetét testőrökkel. Persze sok magánszemély csupán nagyzolásból tart maga körül felvigyázókat. A tarifa hatezer forintos óradíjtól indul, míg a személyes biztonság védelmére fordítható összeg felső határa a csillagos ég.

Körmendi Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="235"] Azok a külföldiek kapnak hazánkban kiemelt védelmet, akik saját országukban is testőrökkel védelmezik biztonságukat
[/caption]Amerikai akciófilmekben előfordul, hogy egy-egy filmcsillag nagyságát azzal érzékeltetik, hány öltönyös testőr vigyázza lépéseit percről percre. Magyarországon magánembereknek ilyen szolgáltatást a civil biztonsági szolgálatok nyújtanak. Többnyire üzletemberek, tudósok, művészek, nagyvállalkozók és néhány politikus él ezzel a drága lehetőséggel.

Azoknak a személyeknek a biztonságát, akiket állami védelem illet, a törvény szerint az Országos Rendőr-főkapitányság Köztársasági Őrezrede garantálja. Ebbe a körbe a miniszterelnök, a köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tartozik. Rajtuk kívül olyan külföldi személyek, főleg politikusok és delegációk kapnak állami védelmet, akiket hazájukban is megillet a kiemelt biztonság joga. Az őrezred testőreinek biztonságtechnikai trükkjei többnyire titkosak, és szinte minden esetben a védett személy veszélyeztetettségétől függenek. Költségeit pedig az állam állja. Magánemberek esetén a helyzet más, de a biztonsági fortélyok ebben az esetben sem publikusak.

Ha testőrt akarunk fogadni, először azt kell tisztáznunk az általunk kiszemelt biztonsági cég szakértőjével, hogy pontosan mitől is kell megóvni bennünket. Ha egész napos védelmet szeretnénk, közölnünk kell azokat az útvonalakat, amelyeken a legtöbbször járunk. Pontosan el kell mondanunk napi programjainkat és azt is, hogy szerintünk, hol milyen vészhelyzet adódhat. Végül meg kell állapodni, hogy a védelemre csak a hétköznapokon vagy a hét minden napján szükségünk van-e. Előfordul olyan eset is, amikor a megbízó feleslegesen túl akarja biztosíttatni magát. Ilyenkor a szakemberek számára kiderül, az illető csak villogni akar azzal, hogy őt hivatásos testőrök vigyázzák. Ehhez is joga van bárkinek, csak elég vastag legyen a pénztárcája.

– A magyar testőrök világszínvonalon dolgoznak, többeket szívesen hívnak külföldi munkákra is. Ők nem olyan feltűnőek, mint ahogy a filmekben látjuk, hanem a háttérből irányítják a nevezetes személy védelmét — mondja a Reggelnek Hegedűs László, a Multimedia Concerts igazgatója. A már több világsztárt is Budapestre csábító koncertszervező megjegyezte, néha személyes, olykor-olykor pedig bizalmas feladatot is bíznak védőikre a híres zenészek. – Paul McCartney például egy belvárosi étterembe azért küldte előre egyik testőrét, hogy szagoljon be és jelentse, van-e cigarettafüst a levegőben. Mert a brit énekes bizony nem bírja a dohányszagot. David Bowie pedig budapesti koncertje alkalmával szemezni kezdett egy csinos nővel a harmadik sorban. Koncert közben szólt testőrének, kérdezze meg a kiszemelt hölgyet, van-e kedve egy italt elfogyasztani vele a fellépés után. Volt.

Árak és feladatok

Egy testőr legalacsonyabb alapdíja hatezer forint óránként. Az összeg azonban azonnal rohamosan nő, ha több testőrre van szükség. De az sem árkímélő, ha egy rendezvényen a tömegben kell garantálni a célszemély biztonságát. A Budapest arénában egy világsztár fellépése esetén a szervezők 4-8 millió forint között számolnak a biztonsági költségekkel. Magánemberként egy jól menő bróker akár 25-30 ezer forintot is fizethet óránként az őrzésért, ha azt akarja, hogy tárgyalásaira soha ne érkezzen egyedül.

Ismerni kell a megrendelőt

Szende Iván, a Inkal Security kommunikációs vezetője szerint egy magára adó biztonsági vállalkozás előzetesen megvizsgálja, ki szeretne tőlük testőröket szerződtetni. – Ha gyanú van arra, hogy a személyvédelem egy bűncselekményben részt vevő személy védelmére szolgál, abban az esetben visszautasítjuk a megbízást – mondta.

Az első testőrök nemesurak voltak Mária Terézia udvarában

A Magyar Nemes Testőrséget Mária Terézia alapította 1760. szeptember 11-én. Az alapítás az ország elöljáróinak, zászlósurainak és a főpapjainak hozzájárulásával történt. A testőrség nemcsak az uralkodó személye, hanem az uralkodóház tagjai mellett is látott el szolgálatot.

Körmendi Gábor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!