Hírek

2004.12.04. 06:32

Silvio Berlusconi átírná a törvényt

BAMA

Az olasz kormányfő megváltoztatná hazájában a választási rendszert. A módosítással azt szeretné elérni, hogy a jobbközép politikai tábor biztos befutó legyen a 2006. évi voksoláson. Elképzelését Silvio Berlusconi az ellenzékkel dacolva szeretné „átnyomni” a római parlamentben. A Corriere della Sera című napilap szerint a politikus meg szeretné akadályozni, hogy a kisebb pártok, így az Északi Liga és a Nemzeti Szövetség hátrányba kerüljenek. Ehhez a szavazócédulák „megfelelő” átalakítása szükséges. Berlusconi bizakodik: az előterjesztést meg tudja szavaztatni majd, hiszen megvan hozzá a többsége a képviselőházban. A baloldali ellenzékiek ugyanakkor felhívták a figyelmet arra: a választójog megváltoztatása csak széles körű egyetértéssel lehetséges.

A kormányfő tábora a 2001.  évi választásokon egyértelmű győzelmet aratott, ám egy ideje feljövőben van a baloldal. Ráadásul visszatért a belpolitikába a nagy népszerűségnek örvendő Romano Prodi, aki eddig a brüsszeli bizottság elnöke volt. A kilencvenes években egyszer már Itália kormányfőjének választották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!