Hírek

2005.01.13. 09:03

A levegő urai

Hétfőn indult a kanadai világbajnokságra a magyar snowboardválogatott. Az érem csak álom, egy olimpiai kvalifikációs hely megszerzése azonban valós remény.

Árvay Sándor

Az egész úgy kezdődött, hogy a michigani Shermann Poppen 1965 decemberében megunta gyerekének állandó nyöszörgését, s a nyári szörfözések emlékét felidézendő eszkábált neki egy téliesített deszkát. Összecsavarozott két sílécet, kötést és lábrögzítést azonban nem tett rá, csak egy szíjat. Muskegon városában megszületett a hódeszka…

A találmány a 21. század egyik nagy őrületévé nőtte ki magát, s ma már művelőinek is egyre ritkábban kell „szégyenkezniük”. Alig negyven esztendő alatt szédületes karriert futott be a hódeszkázás: a cirkuszi mutatványosi sorból elismert sportággá, 1988-ban, Naganóban pedig olimpiai szereplővé növekedett. Napjainkban a Nemzetközi Sí Szövetség hódeszkás Világkupa-futamai szinte az egész évet kitöltik, január 15–23. között pedig a kanadai Whistler (British Columbia) fogadja a VI. snowboardvébé szereplőit (magyarok: Lovász Laura, Sticzay Péter, Papp Endre, Karsai Viktor és Takács Balázs). A legjobb főiskolás sportolók ugyanekkor az innsbrucki Universiadén repdesnek.

Két magyar a snowboard-világranglistán

Lovász Laura

Született: 1982. április 11.

Legjobb eredményei: vébén 31. (2003); juniorvébén 18. (2002)

Világranglista-helyezése: paralel szlalom 62., snowboardcross 107.

Olimpiai kvalifikáció: karácsony előtt 130 pontot ért el egy olaszországi FIS-viadalon, vagyis egy lépéssel közelebb került Torinóhoz, hiszen kétszer kell 120 vagy annál nagyobb pontot érő eredményt elérnie a szezon során vagy az 1–25. helyen végeznie a világbajnokságon, illetve a Világkupán.

Liptay Dávid

Született: 1984. augusztus 27.

Világranglista-helyezése: snowboardcross 607., félcső 395., Big Air 112.

Olimpiai kvalifikáció: fő száma, a Big Air Torinóban nem szerepel a programban.

Mit vegyünk, mennyiért?

Versenydeszka: 100 ezer forint, plusz a kötés, további 30-40 ezer. Amatőrök, kezdők ötvenezerből megúszhatják.

Cipő: az ár 50 ezernél indul.

Ruha: speciális hódeszkás öltözet, bő nadrág, fenekén vastag vízhatlan rész a hóban való ücsörgéshez. Tízezer körüli ár.

Kiegészítő felszerelések: bukósisak, kesztyű, csuklóvédő, térd- és sípcsontvédő, gerincvédő. Több tízezres kiadás.

Egy kis hazai

január 15–19: Mountain Dew Slide Jam, Normafa

január 27–29: Downtown High, Westend-tető, Budapest

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!