Hírek

2005.01.31. 00:00

Ausztria meghatározó egyénisége

Az ezredforduló Ausztriájának meghatározó, sokáig ellentmondásosnak ítélt személyisége Wolfgang Schüssel miniszterelnök.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="137"] Ötödik éve tölti be a miniszterelnöki posztot
[/caption]Ausztriában az államberendezkedés a németországi és a magyar gyakorlathoz hasonló: a végrehajtó hatalom a kormányfő kezében összpontosul. (Akárcsak Berlinben, ezért nevezik Bécsben is miniszterelnök helyett kancellárnak.) Wolfgang Schüssel gazdasági miniszterként került először reflektorfénybe a Vranitzky-kormány idején.

Hamarosan pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) élére állt, így átvette az alkancellári tisztséget és az Európa-szerte elismert, súlyosan beteg Alois Mocktól a külügyek irányítását is. Ekkor vált szinte védjegyévé, hogy a hagyományos helyett csokornyakkendőt kezdett el viselni. Kétszer buktatott kormányt, mindkétszer győztesen került ki belőle, bár csak a második alkalommal vette át a kormány irányítását.

Tekintettel arra, hogy a 2000 februárjában létrejött kabinetnek a szélsőjobboldali Szabadságpárt is tagja lett, az Európai Unió átmenetileg őt is, országát is kiközösítette. Ausztria elszigeteltsége annyira elmélyült, mint a náci múlttal vádolt Kurt Waldheim államelnöksége idején. Schüssel szívós munkával elérte, hogy koalíciós partnerét a partvonalra szorítsa, és Ausztriát visszavezesse a nemzetközösségbe. Mivel ezalatt gyakran volt a karikatúrák tárgya a gallérján viselt pillangó, ismét visszaöltözött hosszú nyakkendőbe.

Gyulay Zoltán -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!