Hírek

2005.01.27. 07:15

Kart karba öltve dolgoztak a világűrben

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) két űrhajósa tegnap végrehajtotta első űrsétáját.

Szabó P. A.

Az amerikai Leroy Chiao (44) és az orosz Szalizan Sapirov (40) néhány új berendezést helyezett el az űrállomás külsején. „Helló, világűr, régi barátom” – mondta Chiao, amikor kilépett az űrbe. Feladatuk egy 10 millió dollár értékű  német kísérleti robotkar, valamint három, gombaspórákat és baktériumokat tartalmazó tartály felszerelése volt.
A német minirobotkart azért szerelték fel, hogy felmérjék kibírja-e egy évig a világűrben.
A tudósok a mikroorganizmusoknál szintén arra kíváncsiak, hogy átvészelik-e a zord körülményeket. Az űrhajósok emellett ellenőrzik az űrállomás szellőztetőrendszerét is. Az űrséta öt és fél óráig tartott.
Decemberben egy pilóta nélküli egységet küldtek az űrállomásra, mert a korábbi váltás többet evett a tervezettnél, és elfogyott az élelem.
Az űrhajóspár három és fél hónapig dolgozik az állomáson, és márciusban még egy űrsétát tesz majd, mielőtt visszatérne a Földre. Azért vannak csak ketten és nem hárman, mert a NASA leállította űrsiklóprogramját.

Az eddigi legemlékezetesebb séták a világűrben

AZ ELSŐ

1965. március 18-án Alekszej Arkhipovics Leonov a Vosztok2 speciális légzsilipjén keresztül elhagyta űrhajójának fedélzetét, így ő lett az első ember, aki űrsétát tett.

A LEGHOSSZABB

2001. március 15-én Jim Voss és Susan Helms – a Discovery űrhajósai – hajtották végre

a leghosszabb űrsétát. A rekordot 8 óra 56 perces űrsétájukkal tartják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!