Hírek

2005.01.18. 00:00

Megújulhat a Moszkva tér

Három kerület és a főváros összefogása szükséges ahhoz, hogy teljesen megújulhasson a Moszkva tér. Több ütemben építenék át.

Vultur Csaba

Az érintett kerületek, az I., a II. és a XII. mellett a főváros, a kormány és az EU pénzére is szükség lesz. Az előtanulmányok körülbelül harmincmilliárd forintra teszik a felújítás és átépítés teljes költségét – mondta el Horváth Csaba, a II. kerület polgármestere a Reggelnek.
A polgármester úgy gondolja, hogy az összeg tíz százalékát a kerületeknek kellene fedezniük, amelyhez a főváros és a kormány 6-6 milliárddal járulna hozzá.
A többit uniós pályázatokon lehetne elnyerni. Horváth Csaba tudja, hogy ez egy nehezen megvalósítható terv. Mint mondta, elégedett lenne, ha a szabályozási terv 2006-ra elkészülne.
A munkálatokat 2007-ben lehetne elkezdeni. A kerületfejlesztési bizottság tervei szerint a villamosok még a tér előtt a föld alá mennének. A tér alatt parkolóházat, üzleti szinteket alakítanának ki. Felül parkosítanának.
A tervek szerint a metró épületét már korábban felújítanák még
a nagy átalakítás előtt. Az I. és a XII. kerület egyaránt örülne a tér felújításának, de arról csak a konkrét tervek megismerése után nyilatkoznának.

Segít az alapítvány

A Moszkva térnek régóta problémája a sok hajléktalan. Rajtuk a Hajlék Nélkü-liek Jövőjéért Alapítvány létrehozásával igyekszik segíteni a polgármester. Az alapítvány kezdőtőkéjét tíz nagyvállalat adta össze. A hideg beállta óta többször szerveztek étel- és ruhaosztást is. Horváth Csaba a Budakeszi úti használaton kívül álló volt BKV-munkásszálló épületét is megszerezte az utcán élőknek. A nappali melegedőben háromszázan főzhetnek, moshatnak, fürödhetnek.

Czink Attila (18)

Én így hagynám, ahogyan van. Jó az, hogy nem kell lemenni az aluljáróba, hogy villamosra szálljunk. Most a metrókijárat előtt állva átlátom az egész teret, és azt, hogy melyik villamos indul legelőbb.

Kuzma János (22)

Jó lenne, ha több lenne a zöld, és kevesebb lenne itt az autó. Hasznos volna, ha táblák igazítanák el a járókelőket, melyik villamos vagy buszjáratot hol találják. Le kellene cserélni a régi villamost is.

Németh József (42)

Az egész teret teljesen fel kell újítani. De tartok attól, hogy nem jön össze a pénz. Nagy kérdés, hogy hogyan tudják majd megoldani a forgalom elterelését és a tömegközlekedést a felújítás idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!