Hírek

2005.01.21. 00:00

Megúszta büntetés nélkül

Rajtunk, az egészségügyi bizottságon röhög az egész város. Így jellemezte Zsinka László saját testületét, miután zárt ülésén kiderült, nem tudnak fegyelmit adni a János kórház főigazgatójának.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Kupper András szerint Szolnoki Andrea is felelős a történtekért
[/caption]A bizottság meghallgatta a fegyelmi biztost, aki azt állapította meg: Nagy Péter Pál személyesen felelős a csődért. Az intézmény számára súlyosan előnytelen szerződéseket kötött és a százmilliós hiány tudatában felelőtlenül vett fel nyolcvan embert. A bizottság ezért ki is mondta a legsúlyosabb fegyelmi döntést, az elbocsátást.

Ezt azonban már nem tudják érvényesíteni. Tiba Zsolt főjegyző ugyanis tudatta a bizottsággal, hogy Nagy már nem áll munkaviszonyban a kórház tulajdonosával, a fővárosi önkormányzattal. November közepén a bizottság Nagyot felfüggesztette a munkavégzés alól, de munkaviszonyát év végéig fenntartotta. Erre azért volt szükség, hogy az önkormányzati csődbiztos jelentése alapján megkezdhessék ellene a fegyelmi eljárást.

Nagy azonban többszöri távolmaradásával hátráltatta a vizsgálatot, így a biztos nem tudta december végére elkészíteni jelentését. Ezért a bizottság viszszavonta novemberi döntését és februárig hosszabbította meg munkaviszonyát. Csakhogy a közalkalmazotti törvény szerint
a testület ezt egyoldalúan nem tehette meg.

Érvényben maradt a novemberi döntés, ami alapján decemberben közös megegyezéssel távozott. A bizottság a revizori jelentéstől függően dönt arról, felkérje-e a főpolgármestert büntetőfeljelentés kezdeményezésére.

Közös megegyezések

Nagy elődje, Kovács József kísértetiesen hasonló körülmények között távozott a János kórházból a kilencvenes évek végén. Akkor a bizottságot először úgy tájékoztatták, közös megegyezéssel való távozása nem akadályozza a fegyelmi indítását. Éppen megindították volna az eljárást, amikor a bizottság kézhez kapta a jogi akadályról szóló tájékoztatást. Akkor a közös megegyezéses távozás miatt meg sem indíthatták a fegyelmit.

Ki döntött rosszul?

– A mienk egészségügyi, nem közigazgatási bizottság – mondta a Reggelnek Ikvai-Szabó Imre. A testület elnökétől azt kérdeztük, ki a felelős azért, hogy nem ismerték a közalkalmazotti törvény vonatkozó paragrafusát. Kupper András alelnök szerint a bizottság rossz tájékoztatása felveti az előterjesztők, Ikvai-Szabó Imre és Szolnoki Andrea felelősségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!