Hírek

2005.01.22. 00:00

Nem lesz erdélyi aranybánya

BAMA

Ismét régészeti lelőhellyé nyilvánította másodfokon a gyulafehérvári táblabíróság a Veres-patak környéki Carnic-hegy-séget, ahol nyílt színi aranybánya létesítését tervezi a kanadai–román Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

A táblabíróság azután döntött így, hogy a bányaberuházást ellenző verespataki Alburnus Maior szervezet megtámadta a bíróságon a román művelődési és vallásügyi minisztérium tavalyi határozatát. Ebben a tárca úgy rendelkezett, hogy a hegység nem tekinthető régészeti lelőhelynek. Az Alburnus Maior szerint a Carnic-hegység a nemzeti kulturális örökség része. Négy évvel ezelőtt francia régészek páratlan római kori leleteket tártak fel ott.

„Az igazságszolgáltatásnak talán alkalma nyílik elvágni a gordiuszi csomót Verespatak ügyében” – kommentálta az ítéletet Mona Musca kulturális miniszter. Eugen David, az Albur-nus Maior elnöke a szervezet győzelmeként értékelte a bíróság döntését. Szerinte azt bizonyítja, hogy a román igazságszolgáltatás számára a környezetvédelem és a kulturális örökség megóvása többet nyom a latban a pénznél és a politikánál.

Késnek az államtitkári kinevezések Bukarestben

Próbára teszi a román kormánykoalíciót az államtitkári tisztségek elosztása – írta pénteki számában a Szabadság című kolozsvári napilap, amely beszámolt arról, hogy nem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje került az igazságügyi minisztérium államtitkári posztjára. Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök Monica Macovei igazságügy-miniszter javaslatára Kibédi Katalin 48 éves jogászt, a szatmárnémeti törvényszékhez tartozó ügyészség volt főügyészét, az ügyészi kar volt tagját nevezte ki a csütörtöki kormányülésen az RMDSZ számára fenntartott államtitkári tisztségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!