Hírek

2005.01.12. 00:00

Román takarodó: búcsút vesznek a sorkatonaságtól

BAMA

A bukaresti kormány az elkövetkező két évben végre kívánja hajtani a haderőreformot – tudta meg a Krónika című erdélyi magyar közéleti napilap. Teodor Atanasiu védelmi miniszter Nagyváradon közölte: a védelmi minisztériumban készül az a törvénytervezet, amely a hadkötelezettség megszüntetését és hivatásos hadsereg bevezetését irányozza elő.

„A jogszabálytervezetet már a februárban kezdődő parlamenti ülésszakban a törvényhozás elé kívánjuk terjeszteni, és reméljük, sikerül minél hamarabb elfogadtatni, hogy a kívánt határidőig gyakorlatba ültethessük a változásokat. A kormány célja az, hogy 2007-től már csupán a kilencvenezer fős professzionális haderő lássa el az ország védelmét” – közölte a Krónikával Atanasiu.

A decemberben beiktatott Tariceanu-kormány programjában szerepel, hogy Romániában 2007-ig meg kell szüntetni a kényszersorozás intézményét.

A kormányfő bizalma

Az új román környezetvédelmi miniszter feladata lesz, hogy a verespataki aranykitermelés tervével kapcsolatosan a szakmai tanulmányok eredményei alapján elkészítse majd a kormány javaslatát – mondta Traian Basescu román államfő. Basescu teljes mértékben megbízik a tárca új vezetőjében, Sulfina Barbuban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!