Hírek

2005.01.14. 00:00

Szupertitkos tanúvédelmi szolgálat

A törvény lehetőséget ad akár plasztikai műtéttel való személyiség-átformálásra is. Magyar védett tanú esetében eddig ilyen nem történt. A különösen védett magyar tanúk többsége maga is bűnöző, aki vallomásért cserébe kéri az új személyazonosságot.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="298"] A szolgálat a védett tanút akár a világ végére is képes eljuttatni, ahol megváltoztatott külsővel és álnéven zavartalanul és biztonságban élhet tovább
[/caption]Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Tanúvédelmi Szolgálata a legnagyobb titokban végzi a törvényben meghatározott munkáját. Amennyiben az állam- vagy a bűnügyi érdek úgy kívánja, szinte nyomtalanul eltüntetik a tanúvédelmi programba kerülőket. A költségeket az állam állja. A titoktartás vonatkozik a programban résztvevőkre, személyazonosságukra, tartózkodási helyükre. Gyakorlatilag mindenre.

Hosszas kutakodás után jutottunk csak el egy, a terület munkáját jól ismerő állampolgárhoz, aki az elvekről beszélhetett, a gyakorlati részletekről azonban nem. – A védett tanú intézménye már többéves. Az érintettek azok, akiknek a személyi adatait zártan kezeli a hatóság, így róluk nem tudhatnak a terheltek. A különösen védett tanú nevét az eljáró hatóságok sem tudják, vele személyesen nem is találkoznak. Számuk van, aminek alapján az erre kiválasztott bíró – hetven közül az egyik – hallgat ki, és a jegyzőkönyvet olvassa fel a tárgyaláson. A tanúvédelmi programba bekerülők 90 százaléka bűnöző, aki vallomásáért cserében védettséget kér maga és családja számára. A vallomásnak a szervezett vagy kiemelt bűnügy megoldását kell adnia. Akkor lehet a program résztvevőjelöltje valaki, ha más bizonyíték nincs az adott ügyben, illetve a tanúvédelem személyi védelemmel nem pótolható – mondta informátorunk.

A Tanúvédelmi Szolgálat valamelyik hatóság kezdeményezésére eldönti, hogy a jelölt alkalmas-e a programban való részvételre. Képes-e kezelni az új személyiségét, az új életét. A régi életéből a legszűkebb családján kívül nem tarthat kapcsolatot senkivel. Új nevet, új munkalehetőséget kap, és új környezetbe, másik településre költöztetik. Sőt az is lehet, hogy külföldre. Akkor is sor kerül a személycserére, ha éppen ül a védett tanú. Új börtönbe költöztetik, és bent is védik. A védett tanú ugyanis személyi és fizikai védelmet kap. Sőt a hatóságok adatbázisában szereplő rá vonatkozó információkat is levédik. Ha valaki érdeklődik utána, a számítógép kiírja, hogy érdeklődjön a Tanúvédelmi Szolgálatnál. A változások addig ideiglenesek, amíg a tanú vallomása alapján nem született jogerős ítélet. Utána lehet véglegesíteni a változásokat. Még gyerekcipőben jár a magyar szolgálat, így véglegesítésre eddig nem került sor. A végső cél, hogy a védett tanú új életében saját lábára álljon, el tudja tartani magát és szűk családját.

Az Omega-kommandó vér nélküli akcióra törekszik

A magyar rendőrség legfiatalabb kommandós egysége, alig egy-éves az alakulat. A Tanúvédelmi Szolgálat Személyvédelmi Osztályához tartoznak. Kiképzettségük olyan magas szintű, mint a többi, hagyományosnak mondható kommandós egységé. Ruházatuk, felszerelésük, fegyverzetük ugyanaz, mint a többieké. Csak a karjelzésük különbözteti meg őket a többi kommandóstól. Feladatuk nem a bűnözők elfogása, hanem a védett személy testi épségének, életének megóvása bármi áron. Az Omega-kommandó elsősorban elrettentő erő. Ha azonban kell, a kommandósok képesek feladatukat a legkisebb vérveszteség árán végrehajtani. Céljuk a vér nélküli védelem, de jelmondatuk sokatmondó. Aki fegyverrel támad, fegyver által vész el.

Tasnádi Juditot és Szabó-Stein Imrét is védték a rendőrség emberei

Bár hivatalosan nem ismerik el a rendőrségen, de Tasnádi Juditot és társát, Szabó-Stein Imrét is a Tanúvédelmi Szolgálat Személyvédelmi Osztályának munkatársai védték. Az osztály része az Omega-kommandó. Ők kísérték a bíróságra, és óvták a válóperén megjelenő Tasnádi Juditot. Ezt a férj, Tasnádi Péter szóvá is tette, mondván: nem érti, kitől kellene tartania az aszszonynak. Az Omega-kommandó tagjai több más tárgyaláson is feltűntek. Így például Leonyid Stecura perében, ahol Stecura egyik rávalló orosz vádlott-társa testi épségét óvták még a tárgyalóteremben is. Tanúskodása ellenére őt is elmarasztalta első- fokon a bíróság. A híresztelések ellenére nem a Tanúvédelmi Szolgálat védi a móri per kulcsfiguráját, Kiglits Attilát. Kiglits vallomása alapján született meg az elsőfokú ítélet a perben, annak alapján kapott Kaiser Ede életfogytiglant, Hajdú László 15 évet. Őt magát is elítélték három évre. Házi őrizetben van a Csepel-szigeten, és személyi védelmet kap. A szigetszentmiklósi rendőrök őrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!