Hírek

2005.02.26. 06:07

Betiltották a tv-paprikát

Péntek délutánig hétezer tonnát foglaltak le abból a huszonkétezer tonna rovarirtó szerrel mérgezett marokkói paprikából, amely a múlt héten érkezett az országba. A zöldségből a Cora és a Match áruház polcaira is került. Az áruházak eltávolították kínálatukból a mérgezett terméket.

Regényi Huba

[caption id="" align="alignleft" width="106"] A mérgezett paprikából a nagy áruházakba és a piacokra is jutott
[/caption]A tévépaprikát két fordulóban, február 4-én, illetve 14-én hozta be az országba a Mo-Ta Kft., így kevéssé valószínű, hogy a múlt héten boltokba került áruból még lenne az üzletekben. Az ÁNTSZ feltételezi, hogy a két nagy áruházlánc – a Cora és a Match – mellett több kiskereskedőhöz és a piacokra is juthatott a mérgezett termékből.
Az áruházakba került zöldséget szúrópróbaszerűen megvizsgálta a növény- és talajvédelmi szolgálat, s ekkor derült fény a mérgezésre. Az első vizsgálatok a Kaposváron forgalmazott tételből mutatták ki a fertőzést, később Tatabányán és Szolnokon is találtak a mérgezett zöldségből.
Sztanka-Tóth Magdaléna, a Match áruházak külső kapcsolatokért felelős igazgatója úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a mérgezett paprikából mindössze egyetlen szállítmány jutott el az áruházakba. Hogy pontosan hány boltba, azt nem tudta megmondani. Az ellenőrök február 18-án hívták fel az áruház vezetésének figyelmét a mérgezett termékre, s a következő napon el is távolították azt a boltokból. A Cora illetékesét lapzártánkig nem sikerült elérnünk.
László Boglár kormányszóvivő bejelentette: a paprikát behozó cég ellen vizsgálat indult.  

Élelmiszerbotrányok a közelmúltban

2005. február: A Szudán–1 nevű mérgező színezéket tartalmazó Vorchester-szósz került forgalomba Angliában, melyet aztán négyszáz különféle élelmiszer – mártások, levesek, szendvicsek – ízesítésére használtak.

2004. november: Olyan rovarölő szer maradványait fedezték fel a Romániából Magyarországra érkezett étolajban, melyet idehaza negyven évvel ezelőtt betiltottak. Az étolaj nem jelentett egészségügyi kockázatot.

2004. október: Rákkeltő baromfihúsra bukkantak a hatóságok az angliai Tesco üzleteiben.

2004. október: Brazíliából származó paprikaőrleménnyel „dúsított” pirospaprika került forgalomba Magyarországon. Az adalék a májat károsító, az immunrendszert gyengítő aflatoxint tartalmazott.

Forrás: Reggel-gyűjtés

A zöldségeket rovarirtó szerrel permetezték

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatása szerint a paprikában az egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségű foszfát-észter savat találtak. Az anyag rovarirtó szerek adaléka, és a Reggel úgy tudja: a problémát valószínűleg az okozta, hogy a zöldséget nem a megfelelő arányban kikevert rovarirtó szerrel permetezték le. Az is elképzelhető, hogy azelőtt szüretelték, hogy az anyag lebomlott volna benne. Ehhez persze jóval korábban kellett leszedni, mint normális esetben.

Több kiló elfogyasztása után veszélyes

Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezetője szerint a foszfát-észter sav pupillatágulást, nyáladzást, szájszáradást, súlyosabb esetben remegést, szédülést, hányingert okozhat. Az orvos könnyen tudja kezelni a tüneteket, melyek nem okoznak maradandó károsodást. Aki evett a mérgezett paprikából, és nem észlelt magán nyugtalanító jeleket, annak felesleges orvoshoz fordulnia. A tünetek akkor jelentkeznek, ha több kilót fogyasztunk el a mérgezett paprikából.

Regényi Huba -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!