Hírek

2005.02.23. 07:03

Utazzunk vagy együnk?

Ebben az évben többet fizethetnek adómentesen a munkadók bejárásiköltség-térítésként dolgozóiknak. Sőt! Módjuk van arra is, hogy a helyi bérlet árát részben vagy teljes egészében átvállalják, szintén adómentesen.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="244"] Nem csak az utasok járnak jól az adótörvénnyel. A szállítók nagyobb bevételt várnak a kedvezményektől.
[/caption]A vidékről bejárók eddig a havi buszbérlet nyolcvan, a vasúti bérlet nyolcvanhat százalékát kapták meg adómentesen. 2005-től a teljes összeg kifizethető. A munkaadó szándéka mellett ehhez az kell, hogy a munkavállaló saját vagy munkáltatója nevére kiállított számlával igazolja a bérlet megváltását, s a hónap leteltével pedig le kell adni a szelvényt. A tavalyihoz képest annyi a szigorítás, hogy 2004-ben nem kellett számlát hozni a bérletről, s le sem kellett adni a szelvényt.

A másik változás a helyi közlekedéshez használt bérletek költségtérítésénél vehető igénybe. Olyan munkahelyeken, ahol nem adnak étkezési jegyet természetbeni juttatásként, ott ettől az évtől kezdve a munkáltató – legfeljebb kétezer forint erejéig – adómentesen hozzájárulhat a dolgozó helyi bérletköltségeihez. A kétezer forint feletti bérletköltséget csak a 44 százalékos jövedelemadó és a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás megfizetése mellett térítheti meg.

Az étkezési hozzájárulás és a helyibérlet-térítés adómentes határának változása (Ft/hó)

2004 2005

Hidegétkeztetésre 3500 4000

Melegétkeztetésre 6000 8000

Helyibérlet-térítésre – 2000

Az étkezési jegyek és a helyibérlet-térítés értékét össze lehet adni. Ahol tehát hidegétkeztetéshez adnak jegyet a maximális négyezer forint értékhatárig, ott összesen hat-, ahol melegétkeztetéshez adnak nyolcezer forint értékű étkezési jegyet, ott tízezer forint értékig részesítheti a dolgozót adómentes természetbeni juttatásban a munkaadó. Ahol nem adnak semmiféle étkezési jegyet a munkavállalóknak, ott bérlettérítés címén e munkaadók is fizethetnek legfeljebb kétezer forintot adómentesen a helyi közlekedési eszközök igénybevételéhez.

A Tisza Volán akciója

A változás mindenkinek előnyös, mondja Heintz Ferenc, a Tisza Volán értékesítési vezetője. – A közlekedési szolgáltatónak azért, mert több bérlet értékesítését várjuk tőle. Erre akciót is szervezünk a munkaadóknak.

Önnek megtérítik?

Derzsiné Kovály Ludmilla (30), az IBM Magyarország pénzügyi munkatársa. Budapesten dolgozik, Érdről vonattal jár be. Cége a bérlet 86 százalékát téríti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!