Hírek

2005.03.04. 09:15

A Demisz elsikkasztott millióinak titka

Zsidai P.

A Reggel információja szerint a XIII. Kerületi Rendőrkapitányság lezárta a nyomozást a Demisz számlájáról eltűnt milliók ügyében. Megállapították: az 1848-as szabadságharc áldozatainak fővárosi emlékművére gyűlt adományokat a Demisz titkára sikkasztotta el. Takács István azonban nem büntethető, mivel a bűncselekmény elévült.

A rendőrség kiderítette, hogy Takács 1996-ban két részletben utalta el a négy és fél millió forintot egy, az érdekeltségébe tartozó cégnek. Az adományok 1988-tól gyűltek a KISZ, majd utódszervezete, a Demisz bankszámláján. A több ezer kisebb-nagyobb összegű adománynak innen veszett nyoma. Takács korábban azt állította, mivel nem valósult meg a szobor, visszafizette a pénzt. Trebitsch Péter azonban több adakozót is felkeresett, akik elmondták, nem kaptak viszsza semmit.

Az emlékműre az elsők között adományozott ötvenezer forintot az aradi vértanú azonos nevű leszármazottja, Dessewffy Arisztid. Tavaly decemberben ő tett feljelentést, amivel azonban elkésett. Ha néhány évvel hamarabb adja be, felelősségre vonhatták volna a mai napig létező Demisz titkárát. Ő, Takács István jelenleg az alapítványokat tájékoztató Sansz című lap és internetes portál szerkesztője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!