Hírek

2005.03.26. 00:00

A fővárosi libanoni cédrus

Hat éve áll a főváros védelme alatt a Kondor úti libanoni cédrus. A százhúsz-százötven éves fa azon a telken terebélyesedik, amely egykor Fedák Sári villájának parkjához tartozott.

Dukay Nagy Ádám

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Bogyay Botond (26) budapesti üzletkötő gyakorta kirándul a Hűvösvölgy keleti oldalán. Kedveli a fővárosban egyedülálló és különleges fát.
[/caption]Kevesen tudják, hogy Közép-Európa néhány legidősebb libanoni cédrusa Magyarországon található. E ritka növények egyike Alcsúton, a másik a soproni Lövérekben, míg a harmadik a főváros II. kerületében áll. A Budapesten álló fa fiatalnak számít. Korát százhúsz-százötven évre becsülik, s ez ennél a fajnál valóban nem sok. Ideális körülmények között ezek a növények ugyanis két-három ezer évig élnek. Tobozok is csak a negyvenes-ötvenes éveiben kezdenek fejlődni tűlevelű ágaikon. A második kerületi példány pontos telepítési ideje nem ismert. Fejlődése azonban hasonlóan zajlott, mint eredeti hazájában. A hatalmas, vízszintesen kinyúló oldalágai csak erre a fajra jellemző koronát alkotnak.

A libanoni cédrus örökzöld. A Kondor úton álló fa magassága tizenkét méter. Koronájának átmérője szintén meghaladja a tíz métert, törzskerülete több mint három méter, tájékoztattak a Főpolgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Ügyosztályán. Ez a fa ritkasága, valamint a városi környezetben megélt kora miatt jelentős.

A védett cédrus a közterületről is jól látható. Legegyszerűbb megközelítési módja az 56-os villamossal a Vadaskerti utcáig utazni. Innen csak pár perc séta a Páfrány utca–Kondor út útvonalon.

Tizenöt éve védi kerítés

A budapesti fához 2 347 négyzetméter természetvédelmi területet rendelt a Fővárosi Önkormányzat, amely1990-ben emelt kerítést a védett cédrus köré.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!