Hírek

2005.03.29. 00:00

Nagy verseny az autóbuszos cégek piacán

BAMA

Kedvező helyzetben van, aki autóbuszos utat szervez. Rengetegen foglalkoznak buszos utaztatással. A 8–10 személyes mini-buszoktól az 50 fős nagybuszokig tetszés szerint választhatunk járművet. A piacon még mindig nagy arányban vannak jelen a kis és közepes méretű cégek, sok a családi vállalkozás.
A jó öreg Ikarusok korszaka végleg leáldozott. A járműparkokban a legkorszerűbb márkák várják utasaikat. Az éles verseny miatt a kényelmi pluszok ellenére jelentős árkülönbséget nem tudnak érvényesíteni.
Nagyobb eltérések az óradíjas fuvarok esetén mutatkozhatnak. Óradíjban akkor számolnak, ha csak rövid időre bérlik az autóbuszt. Egy 25 fő szállítására alkalmas járművet óránként 4600 –5400 forintért adnak bérbe.
Hosszabb utaknál kilométerenként 200–220 forintos áron fuvaroznak a cégek. Fontos tudnivaló, hogy szinte kivétel nélkül alkalmazzák a 250 km-es napi határt. Azaz ennél rövidebb út esetén is 250 km után számláznak. A kilométerdíjakra 15 százalékos adó tevődik. A fuvarozók általában 15–15 kilométert számolnak el ki- és beállási költségként. További kiadást jelentenek az autópálya- és parkolási díjak. Ha többnapos a túra, a busz bérlője állja a sofőr étkezését és szállását is.  n Teszler V.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!