Hírek

2005.03.19. 00:00

Nincs már lőszer a tisztítóműnél

Vultur Cs.

Befejeződött a csepeli szennyvíztisztító környékének lőszer-mentesítése. A huszonkilenc hektáros területen két méter mélységig mindent eltávolítottak a talajból, ami nem oda való.
– Erre a munkára minden nagyobb építőipari beruházásnál szükség van. A környék a kikötő és egy olajtermelő telep közelsége miatt II. világháborús célpont volt. Így számítani lehetett arra, hogy lőszereket rejt a föld – mondta a Reggelnek a munkálatokat végző Tornádó 2000 Kft. ügyvezetője.

Berente Zoltán tájékoztatása szerint összesen százötven kilogramm lőszert távolítottak el. Sok fémhulladékot is találtak.
A területet a háború után sittel töltötték fel, helyenként 8–10 méteres mélységben is, magyarázta az ügyvezető. A munka úgy zajlik, hogy egy géppel méterről-méterre mérik a föld mágneses térerejét. Ahol fém van a földben, ott ez a térerő megváltozik. Ekkor körbeássák a területet, és kiemelik, amit találnak. Ha robbanószer, értesítik a honvédség tűzszerész-alakulatát, ők döntenek arról, hogy a helyszínen robbantják fel a lőszert, vagy elszállítják megsemmisítésre. 

Mit találtak?

A 150 kg lőszer között volt 3 tüzérségi gránát (két német repeszgránát és egy szovjet rombológránát), aknavetőgránát. Találtak még nehézpuska-gránátokat, és 20 német kézigránátot is. Ezek a II. világháború során kerültek ide. Ezen kívül a betemetett sittben sok

vasbeton-elemre is leltek.

vasbeton-elemre is leltek. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!