Hírek

2005.04.28. 00:00

Gyanús a pala és a cement

Idén januártól tilos azbeszttartalmú terméket árusítani. Az ÁNTSZ-hez és a fogyasztóvédelemhez mégis erről szóló bejelentések érkeztek. Saját tetőnkről is bevizsgáltathatjuk a palát.

Szilágyi Etelka

2002 januárjától állt le nálunk az egészségre káros azbesztet tartalmazó pala előállítása: a hazai gyártó Eternit Kft. ekkor váltott technológiát. Így megjelent a piacon az azbesztmentes – a korszerű alapanyag miatt jóval drágább – pala. Ám a magyar vásárló - Zacher Ilona, a cég ügyvezetője szerint - elsősorban az árra, és nem a minőségre érzékeny, amit azonnal ki is használt néhány importőr. 2002–2003-ban évi 90 millió kilogramm ukrán, román, belorusz – azbesztcementből készült – hullám- és síkpala jött be az országba. Ezeket a termékeket az itthon gyártott árának feléért, egyharmadáért kínálták.

A keleti importhullám – Antoni Péter, a Raab Karcher Tüzép Rt. igazgatóságának elnökségi tagja szerint – azóta is tart. Pedig az elmúlt évben már csak a meglévő hazai azbesztrostos készleteket lehetett értékesíteni. Év végén a maradékot meg kellett semmisíteni, mert idén januártól azbeszttartalmú terméket tilos gyártani, eladni, beépíteni. Az azbesztmentességet egyébként a hazai forgalmazónak a terméktanúsítványon igazolni kell. Más kérdés, hogy ezt megteszik-e. Az elmúlt hónapokban mindenesetre a hatóságokhoz számos bejelentés érkezett azbeszttartalmú pala és csatornacsövek behozataláról.

Többmilliós büntetések

Az ÁNTSZ főorvosától, dr. Tomecz Évától megtudtuk: ha bebizonyosodik a bejelentések gyanúja, 1–5 millió forint közötti bírságot szabhatnak ki. Az azbeszt légzőszervi, súlyosabb esetben rákos megbetegedést okozhat.

A hullám- és síkpala, gépészeti csövek mellett a Keletről behozott cement vizsgálata is folyik.

Segít a fogyasztóvédelem

Személyesen tehetünk bejelentést, ha gyanús a házunkba be-épített anyagok valamelyike – mondta Siklósi Máté, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyettes szóvivője. Ha a bejelentés közérdekű, nem a vásárlónak kell a laboratóriumi vizsgálat díját állni. Ha beigazolódik a bejelentés, a termék árusítását letiltják.

A hullám- és síkpala, gépészeti csövek mellett a Keletről behozott cement vizsgálata is folyik. Segít a fogyasztóvédelem Személyesen tehetünk bejelentést, ha gyanús a házunkba be-épített anyagok valamelyike – mondta Siklósi Máté, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyettes szóvivője. Ha a bejelentés közérdekű, nem a vásárlónak kell a laboratóriumi vizsgálat díját állni. Ha beigazolódik a bejelentés, a termék árusítását letiltják. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!