Hírek

2005.04.09. 07:18

Oxigénpalackot nem visz

Klein Dávid ma egy expedíció húzóembereként indult el Luklából a Mount Everestre. A 29 éves magyar hegymászó célja, hogy honfitársaink közül elsőként oxigénpalack használata nélkül jusson föl a világ tetejére.

Hegyi Áron

2002-ig közel 1700 megmászást tartanak nyilván, ebből azonban mindössze 107 történt oxigénpalack használata nélkül. Ez az adat tökéletesen mutatja a vállalkozás nehézségét. Az Everest 8850 méteres csúcsán a légkör sűrűsége harmada a tengerszint közelében mért értéknek. Ez jelenti a hegy megmászásának legfőbb nehézségét, ezt hivatott csökkenteni a palackozott oxigén használata. A palack használata nem csak a szervezet által elégethető (energiát biztosító) oxigén mennyiségét növeli meg, de fokozza a hőérzetet is, azaz a mászó kevésbé érzékeli a nyolcezer méter feletti mínusz 20-30 fokos hideget. Klein Dávid filozófiája szerint azonban éppen ez a palack használatának egyik veszélye. A mászó becsapja szervezetét, és a hamis biztonság illúziójába ringatja magát. Ráadásul a probléma fokozódik, ha az oxigén nem elég a visszaútra, ilyen esetben az „elkényeztetett” szervezet nem tud alkalmazkodni a ritka légkörhöz.

A rutinos hegymászóknak is komoly próbatétel, hogy szervezetüket rászoktassák a ritkább levegőre. Az Everest alaptábora 5300 méteren van, ez minden expedíció központja. Innen kiindulva egészen a déli nyeregig (8300 m) további 2-4 tábort építenek ki. A csúcsra készülő mászó fokozatosan szoktatja hozzá szervezetét az oxigénhiányhoz. Az egymás fölötti táborokban először mindig csak egy-egy éjszakát tölt, majd visszatér egy szinttel lejjebb. A csúcstámadásra a 4-es táborból indul.

Az expedíció legfontosabb napja a csúcsmászás. A Dávid által kinézett déli normál útvonalon május 10. és 20. között kínálkozik az ideális alkalom, ebben a tíz napban volt a legtöbb sikeres csúcskísérlet. Dávidnak itthonról Várkonyi László hegymászó fog segíteni, aki időjárás-jelentéseivel segít kiválasztani azt az időjárási ablakot (viszonylag kedvező időt), melyen keresztül Dávid feljuthat a csúcsra. A magyar hegymászónál azért lesz egy palack, de az biztos, hogy az első csúcskísérlet során legfeljebb vészhelyzetben fogja használni.

Klein Dávid

1975-ben született, a hegymászással 13 évesen ismerkedett meg. 1998-ig idehaza, Szlovákiában a Tátrában és az Egyesült Államokban csiszolta tudását. Ebben az évben kezdte magashegyi karrierjét a 7708 méter magas Tirich Miren. 2000-ben 7800 méterig jut a Broad Peaken, a csúcsot fagysérülés miatt nem éri el. Egy évvel később a magyar Everest–Lhotse expedíció vezetője. 2003-ban logisztikai vezető és csúcsmászó a 8035 méteres Gasherbrum I-en. 2004-ben oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül jut fel a Cho Oyu 8201 méteres csúcsára.

Hegyi Áron Klein Dávid 1975-ben született, a hegymászással 13 évesen ismerkedett meg. 1998-ig idehaza, Szlovákiában a Tátrában és az Egyesült Államokban csiszolta tudását. Ebben az évben kezdte magashegyi karrierjét a 7708 méter magas Tirich Miren. 2000-ben 7800 méterig jut a Broad Peaken, a csúcsot fagysérülés miatt nem éri el. Egy évvel később a magyar Everest–Lhotse expedíció vezetője. 2003-ban logisztikai vezető és csúcsmászó a 8035 méteres Gasherbrum I-en. 2004-ben oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül jut fel a Cho Oyu 8201 méteres csúcsára. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!