Hírek

2005.05.09. 00:00

A rockzene mint kötelező tananyag

Rockzenét az iskolákba! címmel mozgalom indult. Célja, hogy a tananyagba épüljenek be a Beatlestől napjainkig ható rockzenei irányzatok.

Parcsami G.

– Mindannyiunk életében fontos helyet foglal el a zene – mondja az ötletgazda, Garamvölgyi Zsolt (50). – A fiatalok körében ez még inkább igaz, hiszen tíz közül legalább kilenc popsztár akar lenni. Viszont, ha kedvenc tantárgyaikról kérdezik őket, csak kevesen válaszolnak úgy, hogy az ének-zene. Ennek az oka, hogy más zenét hallgatnak, mint amit az iskolákban tanítanak nekik.

Garamvölgyi gimnáziumokban végzett tanári felmérésekre hivatkozik. Azt állítja, hogy a fiatalok kilencvenkilenc százalékát a komolyzene nem érdekli, ellentétben a könnyűzenével. – A művészetek alakulását, fejlődését nem kritikusok, esztéták, filozófusok szabták meg, hanem az emberek igényei – vallja. – A klasszikus zene háttérbe szorulása nem is műveltségi probléma. A komolyzene alkotóereje kiapadt, szerepe a jövőben a hagyományőrzés lenne.

A kezdeményezés elindítója elképzelésével megkereste az Oktatási Minisztériumot. Javasolta, hogy hozzanak létre egy közalapítványt, amely az anyagi feltételeket megteremtve segítene az iskoláknak hangszerhez, oktatási segédanyaghoz jutni. – Javaslatomra eddig nem érkezett érdemi válasz – állítja. – A szaktárca közölte: a nemzeti alaptanterv lehetővé teszi a rock és más zenei irányzatok oktatását. Viszont az iskolák döntik el, hogy milyen formában és milyen módon ismertetik meg a diákokat a modern zenével.

A rock elszánt apostola hisz abban, hogy a változtatás a magyar zenekultúra soha nem látott fejlődéséhez vezethet. – Ha a fiatalok azt tanulnák, amit szeretnek, fogékonyabbá válnának a tantárgyra – mondja. – Élen járhatnánk egy újfajta zeneoktatás kialakításában. Ennek megvalósulása egyébként törvényszerűen bekövetkezik akkor is , ha nem mi, magyarok leszünk az úttörői – teszi hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!