Hírek

2005.05.13. 00:00

Bérlakásalap segít a bajbajutottakon

Nem veszélytelen vállalkozás ingatlanfedezetre felvenni banki hitelt. Ha nem tudjuk fizetni a törlesztőrészletet, a lakást, házat is elárverezhetik a fejünk fölül.

Szilágyi Etelka

[caption id="" align="alignleft" width="302"] A Banki Hitel Károsultjai Egyesület segít abban, hogy a képünkön látható kényszerű kiköltözés egyre ritkábban következzen be
[/caption]A nehéz helyzetbe került adósoknak jelentene megoldást a bérlakás-befektetési alap. Szakemberek szerint a korábbi években felvett lakáshitelt törlesztők 5-6 százaléka kerülhet nehéz helyzetbe amiatt, hogy nem tudja fizetni a havi részletet. A bankok ennél alacsonyabbra, 1-2 százalékra teszik az adósságcsapdába került ügyfelek számát. Már amelyik pénzintézet ad erről információt. Merthogy többen üzleti titokként kezelik a tartósan fizetésképtelenek arányát. Mindenesetre tény, hogy a bankok „kőkemény” biztonsági szelepeket építenek be a szerződésekbe. Gyakorta olyanokat is, amelyeket ugyan nem tilt a törvény, de nem tisztességes – mondja Lenkovics Barnabás ombudsman, aki azt vizsgálta: a banki jelzálog-hitelezési gyakorlat sérti-e a hitelt igénylők alkotmányos jogát.

Az nem jogsértő, hogy a bank az ingatlan hitelfedezeti értékét alacsonyan határozza meg. Az azonban már megkérdőjelezhető, hogy a kikötött vételi jog alapján – a hiteltörlesztés nem teljesítése miatt az ingatlan elárverezésekor – gyakorta ezen az irreálisan alacsony áron jut a pénzintézet a lakáshoz. Az ügyfél azonban nemcsak az állampolgári jogok biztosához fordulhat sérelmével, hanem az egy éve működő Banki Hitel Károsultjainak Egyesületéhez is. Az érdekvédelmi szervezet képzett jogászokkal képviseli a gyakran önhibáján kívül (például munkahelyelvesztés, családi vállalkozás csődje) fizetésképtelenné vált ügyfelet az érintett pénzintézetnél. Próbál fizetési haladékkal, hitelszerződés-módosítással a felek között megegyezést elérni.

A bankok többsége megtesz mindent, hogy megegyezéssel rendeződjön az ügy. Nekik ugyanis – Zádori János, az FHB kommunikációs igazgatója szerint – az az érdekük, hogy elégedett ügyfeleik legyenek, ezáltal még több hitelt nyújthassanak. Az FHB-nál  egy hónapos tartozás után már felhívják az ügyfél figyelmét a részletfizetés elmaradásának következményeire (késedelmi kamat, adóslistára kerülés, végül szerződésbontás és kényszerárverezés). A bajbajutott kérhet fizetési haladékot, s ha mégsem lehet elkerülni az ingatlan elárverezését, a bank lehetőséget ad, hogy ő maga próbálja meg a lakást eladni.

A feketelistára kerülők öt évig vezekelnek

A felvett banki kölcsön törlesztését elmulasztó ügyfél a Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer (BAR) adatbázisába kerül mint „hitelmulasztó”. Magánszemély a negatív minősítést jelentő listára akkor kerül fel, ha hitelrészletét 90 napig nem fizeti, a felgyülemlett tartozás pedig meghaladja a mindenkori minimálbért, jelenleg az 57 ezer forintot.

A listára kerülés tényéről az érintett pénzintézet jelenleg sem az ügyfelet, sem a kezest nem értesíti. (Információnk szerint a törvény ezen pontjának módosítása rövidesen várható.) Pedig a negatív listán szereplésnek a mulasztó ügyfél számára évekre kiható következménye van. Hiába rendezi ugyanis elmaradt tartozását, s zárja le a mulasztást a BAR, a rossz minősítést kapott ügyfél adatait 5 évig bármelyik hitelintézet lekérheti. S ennek alapján a hitelnyújtást meg is tagadhatja. A lakossági hitelminősítő lista 1999 óta működik a BAR hitelinformációs rendszerén belül. Az adatok szerint 2004-ben 50 százalékkal nőtt az adatbázisba felkerülők (nem törlesztő magánszemélyek, fizetésképtelen vállalkozók, bankkártyára vonatkozó előírást megszegők) száma.

A listára kerülés tényéről az érintett pénzintézet jelenleg sem az ügyfelet, sem a kezest nem értesíti. (Információnk szerint a törvény ezen pontjának módosítása rövidesen várható.) Pedig a negatív listán szereplésnek a mulasztó ügyfél számára évekre kiható következménye van. Hiába rendezi ugyanis elmaradt tartozását, s zárja le a mulasztást a BAR, a rossz minősítést kapott ügyfél adatait 5 évig bármelyik hitelintézet lekérheti. S ennek alapján a hitelnyújtást meg is tagadhatja. A lakossági hitelminősítő lista 1999 óta működik a BAR hitelinformációs rendszerén belül. Az adatok szerint 2004-ben 50 százalékkal nőtt az adatbázisba felkerülők (nem törlesztő magánszemélyek, fizetésképtelen vállalkozók, bankkártyára vonatkozó előírást megszegők) száma. A Banki Hitel Károsultjai Egyesület segít abban, hogy a képünkön látható kényszerű kiköltözés egyre ritkábban következzen be -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!