Hírek

2005.05.14. 00:00

Csatornázz, ne politizálj!

Nem jött létre Törökbálinton a történelmi magyar–magyar megbékélés. Pedig a százmillióval megdrágított közművesítés felderítése a jobb- és baloldal közös ügye lehetne.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="86"] A törökbálinti csatornaügybe mélyen belekerült a politika
[/caption]Borsodi Zoltánné Aranka néni meghívására Keller László(MSZP) helyi országgyűlési képviselő látogatott tegnap reggel az Anna-hegyre. Aranka néni az egyik károsultja a jelenleg is folyó közműberuházásnak, amelyről a Reggel korábban már többször beszámolt.

A Pest Megyei Víz- és Csatornaépítő Kft. (PVCS) 397 millió forintos ajánlatával nyerte el a beruházást, a szerződést azonban 457 millió forintra kötötte meg. Ez hatvanmilliós többlet. Az állam 212 millió, az önkormányzat huszonötmillió forint támogatással segíti a beruházást. Ez azt jelenti, hogy százhatvanmillió forintot kell beszedni az Anna-hegyiektől, fejenként 320 ezer forintot.

Az érintett ötszáz telektulajdonostól azonban a közműtársaság 553 ezer forintot kér. Ha a tervezés, a pályáztatás becsült költségét hozzáadják, így is öszszesen százhúszmillió forinttal kerül többe a közműfektetés. Aranka néni ezt akarta elpanaszolni Keller Lászlónak. A beszélgetésre munkatársunkon kívül elhívta Sándor Péter helyi képviselőt, aki nyilvánosságra hozta az ügyet. Sándor a MIÉP városatyája, akivel Keller nem akart egy levegőt szívni. Nem tudta elfogadni Sándor érvét, hogy jelenlétére ne legyen tekintettel, látogatásának szándékán ne változtasson. Ez után már csak egy pillanatot kellett várni, és parázs vita lobbant ki közöttük. A szóváltás egy korábbi törökbálinti ügyet is a felszínre hozott, amivel kapcsolatban mindegyikük a másik felelősségére utalt. Az indulatos szópárbaj nem tartott sokáig, de ekkorra már le se lehetett tagadni, hogy a politika a törökbálinti szennyvízhálózatra is teljesen rátelepült.

Aranka néni kérlelte a baloldali honatyát, ne csináljon politikát ebből, de reménytelen volt próbálkozása. Keller hajthatatlan volt, egyáltalán nem lehetett csillapítani. Azt mondta Aranka néninek, csapdába csalta őt. Nem a jelenlévő MIÉP-es képviselő, nem Szabó László helyi mérnök és nem a sajtó miatt jött el hozzá. Semmi áron nem akart maradni. Közölte, majd máskor visszajön, figyelmeztetésként slusszkulcsát markolászta. Végül csak azért gondolta meg magát, mert Sándor Péter velünk együtt elhagyta a házat.

A teraszon vártuk ki a húszperces meghallgatás végét, amelyre időközben újabb Anna-hegyi lakók érkeztek. Keller végül a beruházás visszásságairól készült összefoglalóval távozott. Aranka néninek megígérte, utánanéz az ügynek, és visszahívja őt. Határidőt nem jelölt meg. Kellertől azt kérik a lakók, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Irodával vagy az Állami Számvevőszékkel nyomoztassa ki a több tízmilliós túlköltekezést.

Turai István polgármester és Albert Gábor, a vízközmű-társulat elnöke a hatvanmillió forintos többletet az útépítéssel magyarázta. Ez azért különös, mert a PVCS pályázatában már benne volt az útépítés költsége. A cég 1766 darab útbaigazító és forgalom-elterelő táblát vállalt kihelyezni. Stábunk többször járt a helyszínen, de csak néhánnyal találkozott. További ígérvény volt harminckét kilométer korlát kiépítése a munkagödrök oldalain. Ebből néhány száz méternyi valósult meg, a lakók többsége azonban csak szalagokkal találkozott. Amennyiben mégis az útba építik a hatvanmillió forintot, még mindig pontosan ugyanennyi hiányzik. Szabó László úgy értesült, az út megépítése még egyáltalán nem biztos.

Helyi közművesítési vita furcsaságokkal

Az Anna-hegyi közművesítésnek sok furcsasága van. Napi kötbérként a PVCS a beruházás teljes költségét, azaz 397 millió forintot jelölt meg. A cég a közbeszerzést úgy nyerte el, hogy 150 napos fizetési határidőt vállalt. Szerződése viszont úgy szól, hogy a részszámlákat 30 napos határidővel lehet csak kiegyenlíteni. A szerződést Sándor Péter csak többhetes késedelemmel kapta meg április 14-én. Ennek azért van jelentősége, mert április 12-én járt le a 90 napos határidő, s ez után már nem lehet megtámadni a közbeszerzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!