Hírek

2005.05.20. 00:00

Eladták a lába alól a telket

TULAJDONJOG Olvasónk nevelőapja adásvételi szerződésben a hölgy nevére íratta a telke felét. A férfi halála után az ingatlan másik felének törvényes örököse az egész telket eladta.

BAMA

Nehéz szakszerű tanácsot adni a meglévő információk alapján – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ha a telek két része külön helyrajzi számon futott, a törvényes örökösnek nem volt joga az egészet eladni. Hasonló a helyzet, ha az ingatlant egy helyrajzi számon tartották nyilván. Ez esetben a két fél tulajdonostárs volt. Ilyenkor az egyik csak akkor adhatja el a másik részét, ha utóbbi lemond elővásárlási jogáról. Erről azonban nyilatkoznia kellett. Az is előfordulhat, hogy az adásvételi szerződést az érintett megtámadta. Ezt szintén csakis bíróságon tehette. Többféle jogcím létezhet: értékaránytalanság, színlelt szerződés, erkölcstelen magatartás. Az ítéletről az érdekeltnek ugyancsak értesülnie kellett.

Megtörténik persze, hogy valaki jogtalanul, csalással pénzzé teszi a másik ember tulajdonát. Ilyenkor büntetőfeljelentést lehet tenni – de nem negyven év után. Ennyi idő alatt a bűncselekmény elévül. Nem úgy a tulajdonjog. Annak megállapításáért a panaszos bírósághoz fordulhat.

Ezek is érdekelhetik