Hírek

2005.05.12. 00:18

Fantomajánlat érkezett a román szivattyúkra

Lukács János, Kolozsvár

Néhány órával azelőtt, hogy az első magyarországi szivattyú megkezdte volna működését az árvíz sújtotta Bánság romániai oldalán, váratlan bejelentést tett egy bukaresti cég vezérigazgatója. Gheorghe Matei azt állította, hogy az Aversa Rt. olyan
berendezésekkel rendelkezik, amelyek napi húszezer köbméter víz kiszivattyúzására képesek, míg a magyarországiak teljesítménye csupán napi 1800 köbméter. Matei furcsállotta, hogy egy nappal korábban letett ajánlatára nem érkezett semmilyen hivatalos megkeresés.
Ovidiu Draganescu, Temes megye prefektusa szerint az Aversa valóban küldött egy faxüzenetet, de a rajta levő telefonszámon senki nem válaszolt, és az sem derült ki, kölcsönadná vagy eladná a szivattyúkat a cég. Hozzátette, a Magyarországról érkezett szivattyúkat ingyen adták kölcsön, ingyen hozták el, a magyar szakemberek szintén ingyen dolgoznak, a román fél csupán a szállást és az étkeztetést fizeti. „Itt gyorsan kell lépni, nincs idő várni. Ha az Aversa még egy világos ajánlatot sem tudott eddig eljuttatni hozzánk, nem tudom, mennyi időbe telne, míg idejönnének és beüzemelnék a felszerelést” – mondta a prefektus. A román közvélemény a Temes kiáradása óta érezhetően zavarban van amiatt, hogy magyar segítséget kellett igénybe venni az árvízi védekezéshez.
Calin Popescu-Tariceanu román kormányfő rendkívüli kormányülést hívott össze az árvíz ügyében, hogy a legfontosabb
intézkedéseket meghozzák. Lemondta a Délkelet-európai Együttműködési Folyamat tagállamainak csúcsértekezletére tervezett ünnepi beszédét. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!