Hírek

2005.05.30. 06:27

Írj, megmondom, ki vagy, mi vagy!

Május 26-án és 27-én nemzetközi konferencián elemezték a grafológusok a korszerű kézírásvizsgálat lehetőségeit és korlátjait. Meglepő dolgokat állapítottak meg.

Váczy András

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A szakképzett grafológusok elvben semmilyen kézírástól sem riadhatnak vissza. A régi korok kézzel másolt kódexei azonban talán őket is rendkívüli próbatétel elé állítanák.
[/caption]Volt a hatvanas években egy kövér, kopasz férfi, aki a vendéglőket járta. Üres papírlapokat tett a mulatozók asztalára, és arra kérte őket udvariasan, írjanak rá pár sort. Ő abból pár forintért megmondja, miféle ember az írója. Volt, aki azon nyomban elhajtotta, volt, aki belement. Többek szerint az elemzés telibe talált. Mások humbugnak tartották. Az első, kézírással foglalkozó tanulmány 1622-ben jelent meg Olaszországban, 1871-ben pedig a Franciaországban megalakult grafológiai társaság lerakta az íráselemzés tudományos igényű alapjait. Magyarországon a két világháború közti időszakban indult fejlődésnek a szövegforma vizsgálata addig, ameddig az ötvenes évektől kezdve ki nem ebrudalták  a tudomány házából. Az 1988-ban alakult Magyar Grafológiai Társaság ismét visszahelyezte, és új szempontokkal gazdagítja az évezredes múltú kézírásvizsgálatot.

Az íráselemzést a közgondolkodás a kriminális ügyekkel köti össze. Okiratok, végrendeletek aláírása valódiságának kiderítése perdöntő. Szakember bizonyította például annak a gyanúsítottnak az ártatlanságát, akinek ellopott személyi igazolványával követtek el sorozatos visszaélést. Árnyaltabb eset annak megállapítása, hogy a szóban forgó aláírásból, bár nem hamisított, kideríthető a fenyegetettség és kényszerítés tényállása. Gondoljunk csak a lakásmaffiózók módszereire…

Arról nem szólva, hogy az erőszakos vagy életellenes bűncselekmények esetében bevont grafológus megerősítheti vagy cáfolhatja az erőszakosságra utaló hajlamot vagy annak hiányát. És ettől kezdve az íráselemzés kilép a kriminalisztika szűk mezsgyéjéből. Dr. Agárdi Tamás, a Grafológiai Intézet elnöke viszonylagosnak véli azt a kijelentést, hogy minden ember kézírása egyedi. Külső körülmények és adott lelkiállapot hatására ugyanaz az ember olyan szélsőségesen eltérő írásképet produkál, hogy még a hozzáértőt is falhoz állíthatja. Szerinte az írásminta az ember lenyomata. Abból indul ki, hogy mivel a kézírás agyi tevékenység, a vizsgálat középpontja sem lehet más, mint a „kézírás-agyírás” összefüggésének elemzése. A betűk formája, a vonalak alakítása, az íráskép a papíron tudattalanul tükrözi a lelkiállapotot és az író magáról vallott elképzeléseit. Például egy magát macsónak tartó férfi valószínűleg nem lassú, apró betűs, pontosan kitett ékezetekkel fog írni.

Meglepő gyakorlati területre visz az elméleti okfejtés. Alapjául szolgál például annak megállapítására, hogy valaki igazat mond vagy hazudik. Úgynevezett „hárompróba” módszerrel lehet a kézírás alapú hazugságvizsgálatot megejteni. Adott a vizsgált írás, ezzel vetnek össze igaz és hamis tényeket tartalmazó írásmintákat. Hasonlóan izgalmas a grafológiával mért alkoholos befolyásoltság. Ugyanis nincs közvetlen összefüggés az elfogyasztott szeszes ital mennyisége és a részegség mértéke között. Az ital nem egyformán hat mindenkire, a jogszabály mégis a 0,8 ezrelék véralkohol-koncentrációt meghaladó értéket tekinti a befolyásolhatóság szempontjából meghatározónak. Ezzel szemben a korszerű kézírásvizsgálat jóval pontosabban meghatározza a szervezetben lévő alkohol hatását a gépjármű vezetésére. Vagyis kimutatható az íráselemzésből, hogy kire hogyan hat egy deci vagy fél liter bor. A kétnapos kongresszus bebizonyította, hogy a vizsgálati módszerek fejlődésével az élet egyre több területére vonul be a grafológia.

Aláírástesztgép

Sok víz lefolyik a Dunán, mire a kézzel írt aláírást kiszorítja a digitális változat. Az, hogy hiteles-e a szignó, többnyire „kézi” ellenőrző módszerrel állapítják meg. A monoton, nagy figyelmet igénylő munka gyakran megy a megbízhatóság rovására. Ezen segít a SignPass nevű, magyar fejlesztésű, számítógéppel támogatott aláírás-ellenőrző rendszer. Tökéletes pontossággal, másodpercek alatt eldönti, hamis vagy valódi az aláírás.

állapítottak meg. Váczy András Aláírástesztgép Sok víz lefolyik a Dunán, mire a kézzel írt aláírást kiszorítja a digitális változat. Az, hogy hiteles-e a szignó, többnyire „kézi” ellenőrző módszerrel állapítják meg. A monoton, nagy figyelmet igénylő munka gyakran megy a megbízhatóság rovására. Ezen segít a SignPass nevű, magyar fejlesztésű, számítógéppel támogatott aláírás-ellenőrző rendszer. Tökéletes pontossággal, másodpercek alatt eldönti, hamis vagy valódi az aláírás. A szakképzett grafológusok elvben semmilyen kézírástól sem riadhatnak vissza. A régi korok kézzel másolt kódexei azonban talán őket is rendkívüli próbatétel elé állítanák. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!