Hírek

2005.05.02. 00:00

Jobban félnek a hivataltól

Öt méter körül tetőzött a Duna a hét végén. A Luppa-szigetiek fellélegeztek. Idén nem kell csónakkal járniuk a földúton. Az augusztustól azonban még tartanak.

Tóth Tímea

Ezúttal megúszták a Luppa-szigetiek. Elmarad a várt tavaszi zöld ár. Pénteken öt méter körül tetőzött a vízszint, és megindult az apadás. – Most nem félünk. Nézze, a parton lévő növényeken látszik, hogy csökken a folyó vízszintje – mutat a Dunára Greilich József (59). – Ráadásul Pártai Lucia meteorológus – aki itt lakik a szomszédban – huszonöt fokot ígért a következő napokra. Esőt egy cseppet se.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szerint ezen a héten további fél méterrel csökkenhet a vízszint. Az első fokú készültséget 6,2 méteres vízállásnál rendelik el, erre így nem lesz szükség. Pedig a helyiek már megszokták, hogy ilyentájt csónakon közlekednek négykerék helyett. Azt mondják, csak az költözzön ide, aki bírja a vizet.

– Nem értem, mi történik. Nem értem, éve itt lakom, és korábban mindig ilyenkor jött az ár. Az utóbbi években azonban augusztusban volt az áradás. Megfordult a rendszer, kiszámíthatatlanná vált a Duna – kesereg József, aki kétévente a csónakházát félti a víztől. A lakosság azonban nem bízik az előrejelzésekben. Felkészülnek időben a legrosszabbra.

A Luppa csárda oldalába jócskán hordtak sódert, és a homokzsákok is készenlétben vannak. Arra az esetre, ha mégis jön a víz. De az augusztustól jobban félnek az itt élők. A helyi öregek ugyanis azt beszélik, hogy ha márciusban fenn van a Duna, nyár végén kilép a medréből. Idén pedig elég magas volt a folyó vízállása ebben a hónapban.

Három éve csaknem kilencméteres volt a Duna

– Mi a hivataloktól tartunk, nem a víztől – mondja felháborodva Pintér József, a Luppa csárda egyik tulajdonosa. – Legutóbb, amikor 2002 augusztusában nyolc és fél méteres volt a Duna, segítséget ígért a kormány a károk helyreállításához. Ezt azóta sem kaptuk meg. A Luppa-szigeten 150–200 ingatlan van, ezek közül tizenhét kapott támogatást. Csak a lakóházak. Nekünk, mint gazdálkodó egységnek, saját költségünkből kellett újjáépítenünk. A vizsgálatok két évig folytak az árvíz után, mégsem kaptunk semmit. Egy újabb ilyen helyzettől félünk. A Duna legmagasabb vízállása 2002 augusztusában 8,48 méter volt. A folyó nyolcvan kilométer körüli fővárosi védelmi szakaszán az önkormányzat feladata a védekezés. Ebben szükség esetén minden hatóság segíti Budapestet.

– Legutóbb, amikor 2002

augusztusában nyolc és fél méteres volt a Duna, segítséget ígért a kormány a károk helyreállításához. Ezt azóta sem kaptuk meg. A Luppa-szigeten 150– 200 ingatlan van, ezek közül tizenhét kapott támogatást. Csak a lakóházak. Nekünk, mint gazdálkodó egységnek, saját költségünkből kellett újjáépítenünk.

A vizsgálatok két évig folytak az árvíz után, mégsem kaptunk semmit. Egy újabb ilyen helyzettől félünk. A Duna legmagasabb vízállása 2002 augusztusában 8,48 méter volt. A folyó nyolcvan kilométer körüli fővárosi védelmi szakaszán az önkormányzat feladata a védekezés. Ebben szükség esetén minden hatóság segíti Budapestet. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!